Vi betaler mest i Europa

KOSTER: Norske bedrifter må betale dyrt for investeringer i maskiner og utstyr. Porgramvare er det vi betaler mest for, sammenlignet med bedrifter i andre europeiske land.
KOSTER: Norske bedrifter må betale dyrt for investeringer i maskiner og utstyr. Porgramvare er det vi betaler mest for, sammenlignet med bedrifter i andre europeiske land. (Bilde: Colourbox.com)

Det viser en undersøkelse fra Eurostat.

Investeringspriser

Norske priser på investeringer i maskiner og utstyr var i 2009 17 prosent høyere enn gjennomsnittet for de 27 EU-landene.

Men det er små forskjeller mellom landene, opplyser Statistisk sentralbyrå.

Prisnivået i det dyreste landet, Norge, var 31 prosent høyere enn i landet med de laveste prisene, Storbritannia.

Undersøkelsen viser prisnivået som bedrifter må forholde seg til når de kjøper investeringsvarer.

Programvare dyrest

De to billigste landene i undersøkelsen var Island og Storbritannia. To år tidligere hadde Island et høyt prisnivå, omtrent på nivå med Norge. Også Storbritannia har hatt en lignende, men ikke like sterk nedgang. De to landenes prisnedgang kan forklares med henholdsvis svekket islandsk krone og svekket britisk pund.

Selv om Norge var dyrest i undersøkelsen, fantes det varegrupper hvor prisnivået ga mindre utslag. På elektrisk og optisk utstyr, samt metallprodukter og utstyr, var nivået i Norge kun marginalt høyere enn i Danmark, 5 prosent høyere enn i Finland og 9 prosent høyere enn i Sverige.

Det norske prisnivået på transportmidler var 26 prosent høyere enn i EU-landene. Prisnivået for programvare var 33 prosent over EU-landene. (©NTB)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå