MOBIL

Vet du hva dette er?

QR-kode er en smart måte å dele all verden med informasjon på.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. aug. 2010 - 16:23
Vis mer

Du har kanskje sett strekkoder som den på bildet over på nettsider, reklameplakater eller andre steder. Det kalles en QR-kode, og er enkelt og greit en genial måte å dele informasjon raskt på. 

QR-koder leses med mobilkameraet ditt, og inneholder informasjon i form av tekst, tall og tegn. Den kan for eksempel inneholde et telefonnummer, en e-postadresse, en nettadresse eller en beskjed. For annonsører som vil at du skal gå til deres nettside med mobilen er dette en rask måte å få deg til å faktisk gå inn på siden deres.

Slike koder har ikke spesielt stor utbredelse i Norge. Her er det vanligste å annonsere med et kortnummer og et kodeord du sender på SMS. Men du trenger ikke å være annonsør for å få glede av QR-koder. Du kan nemlig lett som en plett ta det i bruk selv.

Et godt eksempel på praktisk bruk av QR-kode er i forbindelse med omtale av programvare til mobiler på nettsteder. Da kan det plasseres en QR-kode på nettsiden, og du kan enkelt skanne koden med mobilen din og laste ned programmet uten å skrive inn en eneste bokstav på telefonen.

QR-koden kan inneholde en lenke til for eksempel Android Market og en søkestreng som gjør at du finner programmet som omtales.

Slik leser du QR-kode

Du trenger en telefon med kamera og et program som leser QR-kode. På noen telefoner er slik programvare forhåndsinstallert. Har du det ikke på din telefon er det lett å skaffe. Gå inn i programvarebutikken på telefonen din (Android Market, iTunes App Store, Ovi Market eller lignende) og søk etter "QR Code". Da presenteres du for flere alternativer.

Nå trenger du bare å starte programmet og du kan skanne koder til krampa tar deg.

Slik lager du QR-kode:

Å generere en QR-kode er gjort på sekunder. Koden kan inneholde hva du vil, og kan for eksempel være kjekt å ha på et visittkort. Her kan du i stedet for å legge til et kart legge inn geokode som brukeren kan vise i Google Maps eller et navigasjonsprogram på telefonen. Eller om du vil tilby folk tilgang til det trådløse nettet ditt kan du lage en QR-kode med informasjon om tilkobling og passord. Mulighetene er mange.

  • Gå inn på en nettside som lar deg generere QR-kode, som for eksempel Appspot.com.
  • Fyll inn informasjonen du vil dele.
  • Generer koden.
  • Kopier bildet med koden og plasser det der du vil.

    Les mer om:
    Del
    Kommentarer:
    Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.