MOBIL

Vet du hva dette er?

QR-kode er en smart måte å dele all verden med informasjon på.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. aug. 2010 - 16:23

QR-kode

QR-kode er en type strekkode som består av prikker på en hvit bakgrunn. Koden er firkantet og leses med et kamera. Kan inneholde inntil 7089 siffer eller 4296 tall og bokstaver.

Det finnes lignende koder, som Aztec Code og Data Matrix. Disse kodene kan stort sett også leses av programmer som leser QR-kode. Les mer om QR-kode på Wikipedia »

Du har kanskje sett strekkoder som den på bildet over på nettsider, reklameplakater eller andre steder. Det kalles en QR-kode, og er enkelt og greit en genial måte å dele informasjon raskt på. 

QR-koder leses med mobilkameraet ditt, og inneholder informasjon i form av tekst, tall og tegn. Den kan for eksempel inneholde et telefonnummer, en e-postadresse, en nettadresse eller en beskjed. For annonsører som vil at du skal gå til deres nettside med mobilen er dette en rask måte å få deg til å faktisk gå inn på siden deres.

Slike koder har ikke spesielt stor utbredelse i Norge. Her er det vanligste å annonsere med et kortnummer og et kodeord du sender på SMS. Men du trenger ikke å være annonsør for å få glede av QR-koder. Du kan nemlig lett som en plett ta det i bruk selv.

Et godt eksempel på praktisk bruk av QR-kode er i forbindelse med omtale av programvare til mobiler på nettsteder. Da kan det plasseres en QR-kode på nettsiden, og du kan enkelt skanne koden med mobilen din og laste ned programmet uten å skrive inn en eneste bokstav på telefonen.

QR-koden kan inneholde en lenke til for eksempel Android Market og en søkestreng som gjør at du finner programmet som omtales.

Slik leser du QR-kode

Du trenger en telefon med kamera og et program som leser QR-kode. På noen telefoner er slik programvare forhåndsinstallert. Har du det ikke på din telefon er det lett å skaffe. Gå inn i programvarebutikken på telefonen din (Android Market, iTunes App Store, Ovi Market eller lignende) og søk etter "QR Code". Da presenteres du for flere alternativer.

Nå trenger du bare å starte programmet og du kan skanne koder til krampa tar deg.

Slik lager du QR-kode:

Å generere en QR-kode er gjort på sekunder. Koden kan inneholde hva du vil, og kan for eksempel være kjekt å ha på et visittkort. Her kan du i stedet for å legge til et kart legge inn geokode som brukeren kan vise i Google Maps eller et navigasjonsprogram på telefonen. Eller om du vil tilby folk tilgang til det trådløse nettet ditt kan du lage en QR-kode med informasjon om tilkobling og passord. Mulighetene er mange.

 • Gå inn på en nettside som lar deg generere QR-kode, som for eksempel Appspot.com.
 • Fyll inn informasjonen du vil dele.
 • Generer koden.
 • Kopier bildet med koden og plasser det der du vil.

  Les mer om:
  Share icon
  Del

  Kommentarsystemet er deaktivert

  Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.