ARKIVNYHETER

Vestlandet må omstille seg

Anders J. Steensen
28. sep. 2010 - 08:08

– De norske oljeaktivitetene vil falle. Den tradisjonelle industrien utsettes for stadig sterkere konkurranse fra de fremvoksende økonomiene i Asia og Sør-Amerika. Et nøkkelspørsmål er om det eksisterende næringsliv vil være nyskapende og omstillingsdyktig nok til å klare oppgaven. Et annet er om landsdelen vil fremstå som tilstrekkelig attraktiv for de høyt kvalifiserte personene det fremtidige næringslivet vil trenge, sier Victor Normann.

Må komme

Omstillingen av industrien er et av temaene som tas opp på den kommende Vestlandskonferansen. Industrien på Vestlandet er i særlig grad rettet mot olje og gassvirskomheten og mot skipsindustrien knyttet til olje og gass. Etterhvert som den vil avta, stilles derfor industrien i landsdelen overfor krevende omstillinger for å møte en nye virkeligehet.

Kunnskapsøkonomien

Kunnskapsøkonomien har vært et mantra i mange år. – Konkurransen fra de fremadstormende landene i Asia og Sør-Amerika skulle få de vestlige landene til å utvikle en ny, kunnskapsbasert økonomi. Det har vi ikke klart. Det er lav vekst i kunnskapsbaserte næringer og lav produktivitet for høyt utdannet arbeidskraft, sier Norman.

– For Norges vedkommende har problemene i tillegg en regional dimensjon, i og med at mye av det tradisjonelle, konkurranseutsatte næringslivet ligger langs kysten mens ny kunnskapsbasert virksomhet i stor grad er lokalisert til Oslofjord-området. Får vi ikke til omstilling i regionene utenfor Oslo, er det derfor fare for betydelige regionale ubalanser fremover, sier han.Har vist endringskraft

Direktør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest Henning Nordgulen legger vekt på at næringslivet på Vestlandet historisk har vist stor endringskraft.

– Utfordringen nå er å utvikle og utnytte kunnskap. Norge har flere høyere utdannede personer enn noensinne, men vi har ikke vært flinke nok til å utvikle kompetansearbeidsplasser. Men det er også lyspunkt. Utviklingen offshore der Norge og Vestlandet på noen tiår er blitt verdensledende på kompliserte undervannsoperasjoner viser at det er betydelig omstillingskraft, sier Nordgulen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.