FORSVAR

Vesten innførte Russland-sanksjoner: Norsk eksport til Putin-vennlige land i sterk vekst

Eksporten av norsk teleutstyr til Kirgisistan økte dramatisk etter sanksjonene mot Russland, skriver Aftenposten.

Russland, med Vladimir Putin i spissen, gikk til angrep på nabolandet Ukraina for drøyt to år siden.
Russland, med Vladimir Putin i spissen, gikk til angrep på nabolandet Ukraina for drøyt to år siden. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Photo/NTB
Gunhild HaugnesGunhild HaugnesJournalist
21. juni 2024 - 07:53

Da Russland invaderte nabolandet Ukraina i februar i 2022, innførte vestlige land raskt sanksjoner mot Putin-regimet.

Målene var blant annet å hindre Russland i å få tak i deler og utstyr som kunne brukes i krigføringen og strupe økonomien i landet. Likevel går det fremdeles godt med russisk økonomi.

Samtidig finner vestlig teknologi veien til Putins krigsmaskin. Aftenposten omtalte i april hvordan vestlig elektronikk er funnet i russiske våpen brukt i Ukraina.

Økt eksport til Russlands venner

Aftenposten har undersøkt om norske varer underlagt sanksjoner har endt opp i Russland. Avisen har har hentet ut og analysert detaljerte eksporttall. Kategoriene som er valgt ut, inneholder varer som i stor grad vil være forbudt å sende til Russland og som hjelper den russiske krigsmaskinen.

Dette gjelder et bredt utvalg elektronikk, sensorer, telekommunikasjonsutstyr, datamaskiner, kjøretøy, maskiner og annet utstyr.

Eksporten til Russland falt kraftig. Men samtidig viser det de seg at teleeksporten til Kirgistan skjøt i været i kjølvannet av krigen. Den norske eksporten av vitenskapelig og teknisk utstyr til Kasakhstan steg også kraftig.

Russisk økonomi ventes å utvikle seg på nivå med europeisk økonomi i år. Slik så bybildet ved en gatecafé i Moskva ut en søndag i slutten av juni.
Les også

Russisk økonomi vokser til tross for sanksjoner

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.