KLIMA

– Vest Tank-skandalen må til retten

AVVIK: DSB har funnet mange avvik ved driften til Vest Tank forut for eksplosjonen i mai. Nå skal de se på flere sider rundt avfallsbransjen.
AVVIK: DSB har funnet mange avvik ved driften til Vest Tank forut for eksplosjonen i mai. Nå skal de se på flere sider rundt avfallsbransjen. Bilde: Norsk Luftambulanse
31. mai 2008 - 23:14

Statens forurensningstilsyn (SFT) mener at Vest Tank i Gulen løy om hvilken type avfall de behandlet på tankanlegget som eksploderte i fjor.

– Saken er så grov og alvorlig at den må få konsekvenser for de ansvarlige, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

– Det er også nødvendig at Riksadvokaten kjører saken som en prinsippsak for å fastslå hvilket personlig ansvar styret og styrets medlemmer har i en sak som denne, sier Hauge.

Ikke overrasket

Ordfører Trude Brosvik (KrF) i Gulen sier til NTB at hun er både sint og skuffet, men ikke overrasket over opplysningene om at Vest Tank skal ha holdt opplysninger tilbake.

– Fra før av hadde vi jo ikke store tilliten til bedriften. De som har blitt syke har enda større grunn til å være sinte, sier ordføreren, som fikk de nye opplysningene i et møte med SFT allerede torsdag.

I et fellesmøte med kommunen, fylkeslegen, SFT og Økokrim fredag, ble det bestemt at Folkehelseinstituttet nå skal vurdere de nye opplysningene og komme med råd til befolkningen om hvordan de skal forholde seg.

– Folkehelseinstituttet sier at dette ikke skal gi varige skader, men nå forventer vi at de kommer med den nødvendige informasjon som bekrefter dette, sier Brosvik.

På møtet reiste kommunen også krav om at 400 tonn forurenset masse som fortsatt befinner seg på bedriften, skal være fjernet innen utgangen av juni.

Anmeldt

Det var Bjørn Bjørnstad i SFT som lørdag opplyste til NRK at den pågående politietterforskningen har avdekket at bedriften forsøkte å lure myndighetene. Den skal ha håndtert giftig svovelavfall uten å ha tillatelse til det.

– Vi spurte jo eksplisitt om dette, og fikk da et svar fra bedriften som altså nå viser seg å være feil. Det ser ut som om bedriften har forsøkt å lure myndighetene her, sier Bjørnstad.

SFT har nå meldt Vest Tank til politiet.

– Vi mener bedriften har opptrådt uaktsomt, og at det har vært med på å resultere i eksplosjonen i fjor, sier Bjørnstad.

Økokrim gransker nå saken, som tidligst vil være avsluttet i løpet av juni.

Det lyktes ikke NTB lørdag å komme i kontakt med tidligere daglig leder i Vest Tank Jostein Berland eller selskapets styreleder Trond Emblem.

Helseplager

Eksplosjonen ved Vest Tanks anlegg i Gulen skjedde 24. mai i fjor og ødela to tanker med avfallsstoffer. Ingen ble alvorlig skadd, men flere hundre personer i området fikk helseplager.

Folkehelseinstituttet kom fram til at det var den vonde lukten i området som var årsaken til helseplagene. Folk ble uvel, kvalme og fikk hodepine.

Frederic Hauge mener at SFTs dispensasjonspraksis og helsemyndighetenes håndtering av saken bør gjennomgås.

– Her har vi en sak der offentligheten er bevisst ført bak lyset, og det i en situasjon der folk blir akutt syke. Dette gjør saken ekstremt alvorlig, og bør føre til bred gjennomgang og strenge straffer for de ansvarlige, sier Hauge. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.