KRAFT

Verst strømnett i de store byene

Ny: Hafslund Nett graver for tiden ned en ny kraftkabel  på Majorstua i Oslo. Strømnettet i de store byene er modne for utskifting. Ifølge DSB kan manglende vedlikehold betyr fare for liv og helse.
Ny: Hafslund Nett graver for tiden ned en ny kraftkabel på Majorstua i Oslo. Strømnettet i de store byene er modne for utskifting. Ifølge DSB kan manglende vedlikehold betyr fare for liv og helse. Bilde: KNUT STRØM

Hafslund avviser at det er større fare for store strømbrudd i Oslo enn andre steder i landet.

– Omdømme betyr mye for oss. Og dessuten straffes vi økonomisk. Derfor gjør vi mye for å unngå langvarige feil, sier Askheim og understreker at alder ikke er ensbetydende med dårlig nett.

Han forteller at nettet er dimensjonert for å tåle én feil i en viktig komponent. – Ingen strømnett tåler mange feil, slår direktøren fast.– Kan ta 100 år

Avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Tom Surhke, ønsker ikke å uttale seg om situasjonen i Oslo, men han er klar på at store deler av strømnettet i Norge må fornyes.

– Takten må økes. I dag er fornyingstakten én prosent i året. Fortsetter det i dette tempoet, vil det ta 100 år å fornye nettet. Og det er verst i de store byene. Ifølge SIintef er det neppe nok å bruke én prosent av verdien på strømnettet til vedlikehold og reinvesteringer. Nettet er bare planlagt for å leve 30 år.Mangler kunnskap

En norsk forstudie viser at man mangler kunnskap om hvordan sårbarheten i det norske strømnettet øker.

Det beste tilgjengelige datagrunnlaget er trolig feil- og avbruddsstatistikken. Derfor ønsker Sintef, EBL, DSB og NVE å forske nærmerer på sårbarheten i det norske strømnettet.

– Det er ikke nok å bare bruke data fra feil- og avbruddsstatistikken. Feilstatistikken sier for eksempel ingenting om de anleggene før feilene oppstår. Derfor har vi for lite kunnskap til å slå fast hvor lang levetid det er på de komponentene som foreløpig ikke har hatt mange feil, sier Gerd Kjølle, seniorforsker i Sintef.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.