DATATELE

Verst på piratkopiert programvare

OFFENTLIG: Diskusjonen om dens prinsipielle betydning er neppe over. Men i dag ble i det minste den såkalte "Max Manus"-dommen , eller som Twitter-brukere kjenner den: #krevsvar-saken, gjort offentlig.
OFFENTLIG: Diskusjonen om dens prinsipielle betydning er neppe over. Men i dag ble i det minste den såkalte "Max Manus"-dommen , eller som Twitter-brukere kjenner den: #krevsvar-saken, gjort offentlig.

Kampanjer mot piratkopiering har likevel hatt en positiv effekt ettersom andelen ulisensiert programvare har sunket siden i fjor.

Den internasjonale undersøkelsen er utført av analyseselskapet IDC på oppdrag fra Business Software Alliance (BSA). 102 land deltok i undersøkelsen som gjennomføres årlig.

DAK-programleverandøren Autodesk har avslørt nesten 30 prosent ulovlige kopier av deres program i Norge.Urovekkende

- Det er positivt at andelen ulovlig kopiert programvare stadig synker, men det urovekkende at over en fjerdedel av all programvare som brukes i Norge fortsatt er ulisensiert, sier formann i BSA Norge Eilert Hanoa. Han mener at mange ikke er klar over at de kjøper kopiert programvare.

Her er de norske tallene

Resultatene viser at Norge forsetter å bevege seg i riktig retning, andelen som benytter ulovlig kopiert programvare i Norge har gått ned fra 30 prosent i 2005 til 29 prosent i 2006.

Tall fra Sverige og Danmark viser at andelen går ned i disse landene også og at de holder seg på et nivå litt under Norge. I Danmark var andelen ulisensiert programvare 25 prosent, mens den i Sverige var på 26 prosent.

35 prosent er piratkopiert

I Vest-Europa ligger andelen piratkopiert programvare på 36 prosent. På verdensbasis har andelen piratkopiert programvare ligget stabil på 35 prosent de siste tre årene.

Andelen falt i 62 land og selv land som har en høy andel av ulisensierte programvare viser en markant nedgang. Et eksempel på det er Kina der andel ulovlig kopiert programvare falt med 10 prosent fra 92 prosent i 2003 til 82 prosent i 2006.

29 % DAK-programmer ulovlige

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.