ABB SynRM IE¤

Veritabel virkningsgrad

ABB snurrer i gang Synrm IE4 reluktansmotorer, som skilter med energiklasse IE4.

Reluktansmotorer med høyeste virkningsgrad (IE4) som med tilhørende frekvensomformere skal være optimalisert for vifte- og pumpeapplikasjoner.
Reluktansmotorer med høyeste virkningsgrad (IE4) som med tilhørende frekvensomformere skal være optimalisert for vifte- og pumpeapplikasjoner. (Bilde: ABB)

ABB snurrer i gang Synrm IE4 reluktansmotorer, som skilter med energiklasse IE4.

Selskapet tilbyr en pakkeløsning som inkluderer selskapets nye motorer og ACS850 frekvensomformere. Løsningen er tilgjengelig i effektområdet 11 – 315 kW, og skal være optimalisert for pumpe- og vifteapplikasjoner.

 

Lars-Fredrik Mathiesen i ABB forteller at den nye motorteknologien reduserer strømforbruket, levetidskostnadene og miljøbelastningen. Ifølge Mathisen er selskapet alene om å tilby lavspenningsmotorer som tilfredsstiller den høyeste klassen av energieffektivitet.ABBs reluktansmotorer skal ha et innovativt rotordesign kombinert med en konvensjonell stator. Rotoren har ikke viklinger som på tradisjonelle synkrone og asynkrone motorer. Mathisen forklarer at rotortapene i praksis elimineres. Han får knapt fullrost teknologien.

- Motorens virkningsgrad blir betraktelig bedre, men det gir også lavere rotortemperatur. Det gir igjen en lavere lagertemperatur, hvilket øker lagerets levetid og pålitelighet betraktelig, sier Mathisen.Han mener Synrm-motorene byr på ytelser som en permanentmagnetmotor, med enkelt og kostnadseffektivt vedlikehold som på en standard, asynkron motor. De nye motorene har samme størrelse- og effektkombinasjon som standard asynkronmotorer, hvilket skal gjøre en motoroppgradering enkelt.

 

Da ABB lanserte Synrm teknologien i 2011, vant teknologien prisen «Automation Award» på SPS/IPC/Drives-messen. Den gangen lanserte selskapet «High Output Synrm motor-drive packages», og disse blir nå altså komplettert med introduksjonen av IE4-serien.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå