KRAFT

Verdensrekord i vannkraft

Finn Halvorsen
3. okt. 2008 - 10:30

Turbinen har fått navnet Rainpower Storm. Ifølge konsernsjef Svein Ole Strømmen har de nye turbinene en halv prosents bedre virkningsgrad en 90-tallets X-blade teknologi, som blant annet er installert i Kinas gigantkraftverk Three Gorges.

Test og optimalisering har foregått ved Rainpowers vannkraftlaboratorium i Trondheim.Klar for markedet

Den nye modellserien er nå klar for markedet. Strømmen forteller at han håper den første turbinen vil være på plass i et mellomstort norsk kraftverk i løpet av høsten. Det dreier seg i så fall om et pågående oppgraderingsprosjekt. Men siden kontrakten ennå ikke er endelig i havn, vil ikke Strømmen gå ut med nærmere detaljer.

Ved siden av det norske markedet, ser Strømmen også en rekke installasjonsmuligheter for de nye turbinene ulike steder i Europa.

– Dette vil være hovedmarkedet for oss, selv om vi også har pågående leveranser til Kina, dog ikke av den nye typen, sier han.Mye å spare

En halv prosent bedring av virkningsgraden høres kanskje ikke så imponerende ut.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Men sammenlignet med 90-tallets teknologi, betyr det 2,58 GWh økt produksjon i en 100 MW kraftstasjon. Dette tilsvarer årsforbruket til 115 husstander, sier Strømmen.

– Ser vi på eldre teknologi, har Kværner levert mer enn 100 turbiner i tilsvarende fallhøyde. Her kan forbedringen i virkningsgrad komme helt opp mot tre prosent. Dersom alle disse kraftverkene oppgraders med den nye teknologien, vil produksjonsøkningen være 252 GWh. Det tilsvarer et årlig forbruk for 11 250 husstander, sier Strømmen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.