SAMFERDSEL

Verdensnyhet med blåtann

Folk som befinner seg på sjøen kan med Internet@sea, som systemet heter, ta imot og sende informasjon hvor de enn befinner seg på båten. Ship Equip lanserer utstyret på skipsmessen i samarbeid med det engelske selskapet Red-M og Telia.

Passasjertjenester

– Et eksempel på anvendelse er på cruisebåter, hvor passasjerene før de går i land kan få informasjon på personlige digitale assistenter (PDA) om severdigheter på stedet, restauranter, aktiviteter som foregår og turistguider. Når de kommer tilbake til båten kan de sende e-post hjem om ting de har opplevd og sett, sier Kjell-Einar Anderssen fra Red-M.

Et annet mulig bruksområde er om bord i fiskebåter, hvor sjøfolkene kan hente værmeldinger, nyheter og annen informasjon via satellitt.

Mange slaver

Blåtann-systemet kan ha flere brukere knyttet opp mot hver repeater – såkalt piconett. På messen er det installert flere stasjonære tjenermaskiner og opptil syv slaver på hver repeater.

Hastigheten på internett-kommunikasjonen kan være opptil to megabit pr. sekund. Blåtann-kommunikasjonen har en rekkevidde på inntil 100 meter. Verdens første Bluetooth adapter for PDA-er blir også vist på messen.

Les mer om: