KRAFT

Verdensbanken sier nei til norske kraftutbyggere

MISTET STØTTEN: Representanter for energiselskapet viser frem en illustrasjon av det planlagte vannkraftverket i Bujagali i Uganda i juli 2007. De norske selskapene Veidekke og Norplan deltok i første fase av utbyggingen, men nå har Verdensbanken trukket sin støtte til prosjektet på grunn av korrupsjonsanklager. Arkivfoto: Reuters/Scanpix
MISTET STØTTEN: Representanter for energiselskapet viser frem en illustrasjon av det planlagte vannkraftverket i Bujagali i Uganda i juli 2007. De norske selskapene Veidekke og Norplan deltok i første fase av utbyggingen, men nå har Verdensbanken trukket sin støtte til prosjektet på grunn av korrupsjonsanklager. Arkivfoto: Reuters/Scanpix Bilde: Tim Cocks
30. okt. 2008 - 15:47

Kampala/Oslo: Verdensbanken har trukket støtten til et vannkraftprosjekt i Uganda og begrunner dette med at Veidekke og Norplan er involvert.

Verdensbanken hevder at de to norske selskapenes deltakelse i Bugoye-utbyggingen utgjør en uakseptabel risiko for bankens rykte, skriver bistandstidsskriftet Development Today.

Banken navngir ikke Veidekke og konsulentselskapet Norplan, men etterlater liten tvil ved å vise til de norske selskapene som deltok da den omstridte Bujagali-utbyggingen startet i 2002.

Korrupsjon

Verdensbanken fikk mistanke om korrupsjon knyttet til Bujagali-prosjektet og overlot saken til politiet i flere land, blant dem Norge.

Mistanken bygde på opplysninger om at Veidekkes britiske datterselskap Nor-Icul i 1999 hadde overført penger til Ugandas tidligere energiminister Richard Kaijuka.

Veidekke fikk senere en milliardkontrakt for å lede utbyggingen, mens Kaijuka fikk seg jobb i Verdensbanken.

Kaijuka mistet jobben da saken ble kjent, og Veidekke trakk seg fra Bujagali-utbyggingen. Det samme gjorde Verdensbanken. Nå er utbyggingen startet opp igjen, uten norsk deltakelse.

Ikke tiltalt

Økokrim konkluderte senere med at det ikke forelå nok beviser til å reise korrupsjonstiltale mot Veidekke, men mistankene ble hengende ved selskapet.

Korrupsjonsjegerne i Transparency International tok opp saken i en rapport to år senere, og Verdensbanken glemte den heller ikke.

Ingen norske selskaper er rett nok å finne på Verdensbankens offisielle korrupsjonsliste, men banken har gjort det klart at de ser på Norplan og det Veidekke-eide selskapet Noremco som problematiske.

Stanset utbygging

Verdensbanken vil heller ikke finansiere Karuma-utbyggingen i Uganda, som det norske selskapet Norpak hadde sikret seg retten til å utvikle og som Norfund ønsker å delta i, sammen med TrønderEnergi og Agder Energi.

I september trakk Norpak seg fra hele prosjektet, noe som fikk alarmklokkene til å kime i Utenriksdepartementet, som siden har vært i kontakt med Verdensbanken for å finne ut hva misnøyen med de norske selskapene bygger på.

Overrasket

– Vi er overrasket over å oppdage at vi ser ut til å ha havnet på en gråsoneliste i Verdensbanken, over selskap som er utestengt. Vi var ikke klar over dette, og det gjør det helt umulig for oss å forsvare oss selv, sier administrerende direktør Ove Rusten i Norplan til Development Today.

Konserndirektør Kai Krüger Henriksen i Veidekke opplyser at de var kjent med Verdensbankens anklager, men viser til at det ikke ble reist tiltale etter at norsk politi hadde gransket korrupsjonsanklagene fra 2002.

Gransker

Det statlige selskapet Norfund står som offisiell utbygger av Bugoye-anlegget i Uganda, sammen med TrønderEnergi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Norfund hevder å ha nulltoleranse for korrupsjon og skyr derfor alle selskap som står på Verdensbankens svarteliste. Nå har de hyret revisjonsselskapet Ernst & Young for å granske anklagene mot de to norske selskapene.

– Vi kan ikke ta hensyn til en uformell grå liste. Dette har vi også gjort klart for banken, sier Norfunds investeringsdirektør Mark Davis.

Kai Krüger Henriksen er overbevist om at granskingen vil renvaske Veidekke.

– Basert på foreløpig informasjon om rapporten, har vi fått vite at denne vil renvaske oss for alle anklager, sier han. (©NTB)

©NTB

(Saken er korrigert 31.10.08)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.