INNSIKTIT

Verdens viktigste 60-åring

Finn Halvorsen
18. juni 2008 - 10:18
Vis mer

For 60 år siden fantes det kun én fungerende transistor i hele verden. I dag er det millioner av dem, faktisk nesten en milliard – på en eneste integrert krets! Hver og en av oss har slike kretser i hopetall.

Vi har dem i ulike dagligdagse hjelpemidler som PC-er, trådløse rutere, skrivere, TV-apparater, mobiltelefoner, vaskemaskiner, i bilen og dusinvis flere steder.



Liten likhet

Transistoren til de tre Bell-forskerne John Bardeen, Walter Brattain og William Shockley har lite til felles med dagens transistorkonstruksjoner. Den besto blant annet av gullfolie, en binders og barberblad. Dessuten benyttet de germanium. Men silisium tok raskt over, først og fremst fordi man med silisium kan danne oksidlag som er velegnet for kjemisk prosessering.

I tillegg var den en såkalt spisstransistor, til forskjell fra senere såkalte junction-transistorer som er langt enklere å lage.



Ingen jubel

Bell Labs ventet et halvt års tid før de 1. juli sendte ut en pressemelding om den nye oppfinnelsen. Den fikk liten oppmerksomhet. Verken pressen eller industrien reagerte i noen særlig grad.

De første transistorene ble kommersielt tilgjengelige i 1950, produsert av Raytheon. Men det ble ingen suksess. Kanskje ikke så rart når vi vet at prisen var 20 dollar, mens et radiorør kostet ca. 1 dollar. Fem år senere var prisen redusert til 1 dollar, og transistoriseringen var i gang!



Nobelpris

Anerkjennelsen kom etter hvert. De tre forskerne ble tildelt Nobels fysikkpris for sin oppfinnelse i 1956. Shockley forlot Bell Labs og etablerte Shockley Semiconductor i Palo Alto i 1958 og ansatte fremragende ingeniører og fysikere.

Men Shockley var ikke alltid lett å samarbeide med. Åtte av de beste medarbeiderne – «the traitorous eight» – forlot Shockley og etablerte Fairchild Semiconductor. To av dem, Bob Noyce og Gordon Moore, forlot så Fairchild og etablerte Intel. De hadde også en finger med i spillet, ikke minst sammen med Texas Instruments da den integrerte kretsen så dagens lys i 1959.

Dermed var historien om Silicon Valley i gang for fullt, og Moores lov trådte i funksjon. Den sier som kjent at antall transistorer som lar seg integrere på en brikke fordobles hvert år. Senere riktignok modifisert til hver 18. måned. Den gjelder fremdeles!

Bardeen gikk fra Bell Labs til University of Illinois, hvor han faktisk vant nok en nobelpris. Brattain ble værende på Bell i mange år.















Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.