KRAFT

Verdens største vindturbin får konsesjon

SWAY får sette opp sin 10 MW store vindturbin i Øygarden utenfor Bergen.
SWAY får sette opp sin 10 MW store vindturbin i Øygarden utenfor Bergen. Bilde: SWAY
Stein Jarle Olsen
9. juli 2010 - 11:04

Olje- og energidepartementet opplyser i en pressemelding at de har gitt SWAY konsesjon til å bygge en vindturbin på opptil 10 MW på Ljøsøyna i Øygarden utenfor Bergen.

Stor

Turbinen ligger an til å bli verdens største, og SWAY ønsker å teste en vindturbin med meget stor installert effekt. Den vil ha en navhøyde på 90 meter og en rotordiameter på 145 meter. Høyden fra bunn til vingespiss blir 162,5 meter.

SWAY har tidligere fått 137 millioner kroner i støtte fra Enova. Turbinen skal først testes på land, men målet er å ta teknologien til havs.

– Regjeringen legger til rette for demonstrasjon av nye teknologier, og testing av denne vindturbinen vil være av betydning for senere satsing på havvind. Vindkraftanlegg til havs vil på sikt kunne gi gode bidrag for å nå regjeringens mål om økt fornybar energi, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Ivar Vigdenes.

Klage

NVE, som var opprinnelig konsesjonsmyndighet, ga konsesjon til testturbinen i desember i fjor.

Vedtaket ble påklaget av Norsk Ornitologisk Forening og Norges Miljøvernforbund, som mente turbinen ville utgjøre en fare for fuglelivet i området.

– Departementet kan ikke se at en midlertidig enkeltstående vindturbin på Ljøsøyna i Øygarden kan ha innvirkning på verneverdiene i disse områdene. Etter en grundig vurdering er departementet kommet til at konsekvensene for fugl ikke er av et slikt omfang at de er til hinder for oppføring av vindturbinen. Vindturbinen skal i tillegg plasseres i et område regulert til industri. Departementet mener at området er godt egnet for uttesting av ny vindteknologi, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

Konsesjonen til testturbinen er gitt med en varighet begrenset til fem år.

Les mer om Sway: Får sette opp gigantturbin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.