NYHETSBREV

Verdens største offshore omformer

 

ABB har installert verdens kraftigste offshore omformerstasjon for vindkraft, Dolwin beta, på tysk sektor i Nordsjøen.
ABB har installert verdens kraftigste offshore omformerstasjon for vindkraft, Dolwin beta, på tysk sektor i Nordsjøen. Bilde: ABB
28. okt. 2015 - 06:23

Når DolWin 2-prosjektet settes i drift, vil det integrere 916 megawatt ren energi fra vindturbiner i det tyske sentralnettet, nok til å forsyne over én million husstander med elektrisk kraft.

Bygget på plattform

ABB oppnådde en viktig milepæl da DolWin beta, verdens kraftigste offshore omformerstasjon, nylig ble installert i Nordsjøen. Omformerstasjonen på 320 kilovolt med en kapasitet på 916 megawatt er bygget på en offshoreplattform og kan levere ren elektrisk strøm til mer enn én million tyske hjem.

Omformerstasjonen er en del av DolWin2-prosjektet for nettoperatøren TenneT og vil koble offshore vindparker i DolWin-klyngen i Nordsjøen til det tyske sentralnettet. DolWin-feltet er i dag verdens største offshore vindpark. Omformerstasjonens hovedfunksjon er å konvertere vekselstrøm generert av vindturbinene til høyspennings likestrøm (HVDC) for effektiv og pålitelig overføring til land.

– Etter en vellykket overlevering av den tilsvarende DolWin1-linken i juli, er dette nok en milepæl for våre offshore vindkraftprosjekter. Det er ytterligere et godt eksempel på vår prosjektgjennomføringsevne og god utvikling i Power Systems-divisjonens Step Change-program, sier ABBs toppleder Ulrich Spiesshofer.

Les også: Automatiserer bardisken

15 gigawatt

DolWin2 spiller en viktig rolle i det Tyskland kaller «Energiewende» – eller det grønne skiftet – som legger opp til mer enn 6,5 gigawatt vindkraft i 2020 og 15 gigawatt i 2030. Tilknytningspunktet DolWin1, som ABB satte i drift og overleverte til nettoperatøren TenneT i slutten av juli, bidrar også til å nå dette målet.

Plattformen veier rundt 23 000 tonn, er om lag 100 meter lang, 70 meter bred og 100 meter høy, hvis man regner med kranene. I fjor ble den transportert fra Dubai, hvor den ble bygget, til Aibels verft i Haugesund. Hos Aibel har ABBs elektroutstyr blitt installert, samtidig som plattformen er blitt klargjort for offshoreinstallasjon og nylig flyttet til sin endelige destinasjon på DolWin-feltet, 45 km utenfor kysten av Tyskland. DolWin beta står på havbunnen og benytter et innovativt og selvinstallerende, tyngdekraftsbasert konsept, hvor plattformen blir sakte ballastert ved å fylle de seks beina med vann. De neste ukene blir vannet fullstendig erstattet med grus for permanent og sikker installasjon.

Les: Inviterer til innspill og samarbeid

Nøkkelferdig

ABB ble tildelt kontrakt på et nøkkelferdig tilknytningspunkt for offshore vindkraft, med ansvar for design, ingeniørarbeider, leveranse og installasjon av TenneT, som er en ledende europeisk nettoperatør. Prosjektomfanget inkluderer omformerstasjonen offshore, sjø- og landkabler og omformerstasjonen på land.

HVDC-teknologien er førstevalget for overføring av store kraftmengder over lange avstander, effektivt og pålitelig i luft, jord eller sjø med minimale tap. Teknologien er ideell for integrasjon av fjerntliggende, fornybare energikilder som offshore vindkraft, solkraftverk i ørkenen eller fjellbasert vannkraft. HVDC benyttes også i økende grad for mellomlandsforbindelser for å styrke kraftnettene og å øke forsyningssikkerheten. Dette er et av fokusområdene i ABBs Next Level-strategi.

Les om: Silisiumrevolusjon fra Askim

Mer enn 100

ABB har blitt tildelt rundt 100 HVDC-prosjekter siden pionértiden for mer enn 60 år siden. Dette representerer en totalt installert kapasitet på over 120 000 megawatt og utgjør om lag halvparten av verdens installerte base. ABB videreutviklet HVDC-teknologien på 1990-tallet ved å introdusere en såkalt voltage sourced converter-løsning (VSC) som kalles HVDC Light. ABB er ledende innenfor dette området med 16 av totalt 22 VSC.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.