BYGG

Verdens største bygning

3. jan. 2008 - 12:38

450 meter høyt, et samlet areal på svimlende 2,5 millioner kvadratmeter og kostnadsberegnet til over 20 milliarder kroner.

Det er de strategiske målene til Crystal Island som etter planen skal bygges 7,5 kilometer fra Kreml i Moskva.

Bak prosjektet står arkitektene Foster + Partners i London.

Symboliserer makt

Sjefarkitekt Norman Foster beskriver på sine egne hjemmesider prosjektet som verdens mest ambisiøse og et symbol på Russlands renessanse som stormakt.

Han trekker en parallell til Royal Albert Hall, oppført i 1871 da Dronning Victorias britiske imperium var på sitt mektigste.

– Når land gjør det godt, ser man ofte slike store, ikoniske bygninger dukke opp, konstaterer Foster overfor The Sunday Times .

Prosjektet har fått navnet Crystal Island. Rett før jul ble det gitt en rammetillatelse fra bygningsmyndighetene i Moskva, og planen er ferdigstillelse innen seks år. Foster har allerede under bygging et annet sted i den russiske hovedstaden 600 meter høye Russia tower .

Desidert størst

Den gigantiske skyskraperen får ifølge Pravda en sirkulær grunnflate med en diameter på 701 meter. Grunnflaten blir altså hele 385.000 kvadratmeter, bare 13.000 kvadratmeter mindre enn Boeing-fabrikken i Everett, USA. Forskjellen er at russernes bygning i tillegg strekker seg 450 meter i været.

Det samlede gulvarealet på 2,5 millioner kvadratmeter er godt over det dobbelte av dagens største bygning målt i areal – kasinoet Venetian i Macao.

Det pyramideformede bygget slynger seg i spiraler opp fra et gigantisk parkareal med skiløyper og skøytebaner. Inne blir det blant annet plass til 3.000 hotellrom, 900 leiligheter, en internasjonal skole, butikker og kontorer.

Vulgært juletre

Times har hentet inn reaksjoner fra diverse engelske arkitekturprofessorer som i stor grad gir Crystal Island det glatte lag. Bygningen beskrives som vulgær og sammenlignes med et gigantisk juletre.

Forsker Erling Dokk Holm ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er uenig:

– For meg er dette et interessant byggverk på flere måter. Det er alltid gøy å se nye planer fra Foster som har holdt på med høyteknologisk arkitektur siden 1960-tallet og har med seg verdens beste bygningsingeniører, sier Dokk Holm til TU.no.

Andre begrepsrammer

Han peker på at skyskraperen har sterke referanser til enkelte tradisjonelle russiske bygninger og russisk kultur.

– Visuelt sett er det veldig fremmed for et vestlig øye. Men vi skal være klar over at våre begreper om pent og stygt ikke er spesielt relevante lenger øst i Europa og i Asia. Om det er et godt eller dårlig prosjekt kan jeg ikke fastslå bare ut fra tegningene, men jeg synes det først og fremst ser veldig humant ut. En helt ny bydel i én og samme bygning tett integrert med enorme grøntarealer, sier Dokk Holm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.