WASTE TO ENERGY - AVFALLSGJENVINNING

Verdens største avfallsanlegg takler like mye søppel som alle anleggene i hele Norge

Dette blir verdens største gjenvinningsanlegg for avfall, og skal plasseres i Shenzien-provinsen i Kina.
Dette blir verdens største gjenvinningsanlegg for avfall, og skal plasseres i Shenzien-provinsen i Kina. (Bilde: Beauty & the Bit, Madrid and Ginsun, Shanghai )

To danske arkitektfirma skal samarbeide om å designe det som blir verdens største anlegg for å konvertere avfall om til energi i fjellområdene av Shenzhen-provinsen i det sørøstlige Kina. 

Schmidt Hammer Lassen Architects og Gottlieb Paludan Architects vant nylig en internasjonal arkitektkonkurranse om å designe anlegget, som går som går under navnet Shenzhen Eas Waste-to-energy-plant.

Det 110.000 kvadratmeter store forbrenningsanlegget skal brenne hele 5.000 tonn avfall i døgnet, noe som tilsvarer en tredjedel av det søppelet Shenzhens 20 millioner innbyggere genererer.

Enorm kapasitet

Generelt regnes årskapasiteten til slike anlegg med kapasiteten per time ganget med 8000 timer. Det gir det kommende Kina-anlegget en kapasitet på litt under 1,7 millioner tonn avfall. 

Til sammenligning kan Norges største gjenvinningsanlegg, Klemetsrud-anlegget, forbrenne 310.000 tonn avfall i året.

– Kapasiteten til det kinesiske anlegget tilsvarer den totale forbrenningskapasiteten i Norge, sier Roy Ullvang i Avfall Norge til Teknisk Ukeblad.

Besøkende skal kunne ankomme anlegget via en inngangsbro oppe i luften mellom anleggets to pipetårn, og følge en gangsti forbi de ulike tekniske prosessene.
Besøkende skal kunne ankomme anlegget via en inngangsbro oppe i luften mellom anleggets to pipetårn, og følge en gangsti forbi de ulike tekniske prosessene. Foto: Beauty & the Bit, Madrid and Ginsun, Shanghai

Solcellepark på taket

Omtrent 44.000 kvadratmeter av det 66.000 kvadratmeter store taket til gigant-anlegget skal kles med solcelle-panel, slik at det også skal kunne levere elektrisitet til innbyggere i området.

Selve prosjekteringen av anlegget starter først nærmere sommeren, men det er allerede bestemt at anlegget skal demonstrere at det går an å håndtere voksende avfallsmengder, samtidig som man finner nye, mer miljøvennlige måter å produsere energi på. 

Interesserte skal kunne besøke anlegget, og ankomme en planlagt park via en inngangsbro som "stiger opp mellom skorsteinene til en inngangslobby og et besøkssenter med utsikt over anleggets indre", heter det i en melding fra Gottlieb Paludan Architects.

Avfalls-turisme

Inne i anlegget skal gjester kunne gå på en gangsti som passerer de tekniske anleggene og viser de ulike prosessene, før gangstien leder opp til en 1,5 kilometer lang gangbro med panoramautsikt på taket.

Foto: Beauty & the Bit, Madrid and Ginsun, Shanghai

Teknologien i anlegget skriver arkitektene og internasjonale medier lite om, bort sett fra at anlegget skal være støy- og luftfritt og "anvende den mest avanserte teknologien til avfallsforbrenning".

Det er Schlaich Bergerman Partners som er utpekt som ansvarlig for de tekniske anleggene. Shenzhen Energy Environmental Engineering Ltd er byggherre for det gigantiske forbrenningsanlegget. 

Shenzhen-anlegget skal etter planen settes i drift i løpet av 2020. 

Europas største gjenvinningsanlegg ligger i Amsterdam (AEB), og har en kapasitet på rundt 1,4 millioner avfall i året, ifølge Avfall Norge.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå