INDUSTRI

Verdens største ammoniakkfabrikk

STORE PLANER: Fabrikkprosjektet Qafco-5 omfatter fabrikkutbygging for 3,2 milliarder US Dollar. Yara er inne med 25 prosent på eiersiden. Her er Yaras Hydro Agri Trinidad.
STORE PLANER: Fabrikkprosjektet Qafco-5 omfatter fabrikkutbygging for 3,2 milliarder US Dollar. Yara er inne med 25 prosent på eiersiden. Her er Yaras Hydro Agri Trinidad. Bilde: Yara
Jannicke Nilsen
12. nov. 2007 - 12:39

Gjødselgigangen Yara er med på eiersiden, når verdens største amoniakkfabrikk skal bygges.

Allerede i januar neste år stikker italienske Snamprogetti og koreanske Hyundai spaden i jorden og starter byggingen av fabrikkanleggene. Målet er at utbyggingen skal være klar ved utgangen av første kvartal i 2011.

Langvarig forbindelse

Fabrikkprosjektet Qafco-5 prosjektet omfatter bygging av to ammoniakkfabrikker med en total daglig kapasitet på 4.600 tonn, og en ureafabrikk med daglig kapasitet på 3.850 tonn.

Totale kostnader for prosjektet er anslått til 3,2 milliarder US dollar

- Qafco er et langvarig suksessfullt partnerskap, og ekspansjonen vil ytterligere styrke Yaras produksjonsbase med konkurransedyktig forsyning av gass, sier konsernsjef i Yara International ASA, Thorleif Enger i en pressemelding.

Urea-ener

Utbyggingsplanene inkluderer også oppgradering av eksisterende anlegg og infrastruktur, som vil gjøre det mulig å ekspandere i framtiden.

Utbyggingen vil øke Qafcos ammoniakkapasitet med 73 prosent, og ureakapasiteten med 43 prosent, og sikrer at Qafco beholder sin status som verdens største produksjonssted for urea.

Urea (urinstoff, karbamid) CON2H4 er en organisk forbindelse. Stoffet brukes som gjødsel og i hudkrem.

Yara eier 25 prosent av Qafco, de resterende 75% er eid av Industries Qatar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.