IT

Verdens raskeste fargeskriver

UTFORDRER:
Denne maskinen kan bli en alvorlig utfordring offset-teknologien.
UTFORDRER: Denne maskinen kan bli en alvorlig utfordring offset-teknologien. Bilde: orv
2. jan. 2008 - 07:00

Océ har lansert verdens raskeste fargeskriver. 2057 A4-sider i minuttet tar tittelplassen med veldig god margin. Bor du i et passe lokasamfunn uten egen avis, er avistrykk kanskje en nisje å satse på?

Monsterskriver

Selv om dette er en blekkskriver er det selvfølgelig ikke noen hormonbehandlet bordskriver. D

ette er en kjempe med en prislapp på over 30 millioner kroner som først og fremst skal utfordre den tradisjonelle offset-teknologien.

De verdige trykksakene kommer på en over 50 cm bred tosidig trykket papirbane i en hastighet på 150 meter i minuttet og et slikt monster kan trykke over 60 millioner A4-sider i måneden.

30000 dråper/sek

Den kan skrive på alt fra avispapir til tykt kvalitetspapir. Maskinen har en oppløsning på 600 dpi og hver av dysene skyter 30 000 dråper i sekundet som varierer fra 7 til 14 picoliter.

—Ekspertene synes å være enig i at blekkjet før eller siden vil bli den dominerende trykketeknologien, men ingen kan si når. Denne lanseringen kan være et viktig skritt på denne utviklingstrenden, sier redaktør i fagforlaget AGI, Peter Ollén.

Sidevariasjon

Fordelen med digital trykking i forhold til offset er at innholdet kan varieres fra side til side. Det betyr at en slik maskin kan trykke direct mail med personifisert informasjon og transaksjoner.

Tradisjonelt har det vært brukt sorthvittmaskiner til dette, men nye JetStream bidrar til å åpne dette markedet i farger. På grunn av den høye kapasiteten mener Océ maskinen vil være lønnsom i forhold til offset på bok og brosjyretrykk opptil 3000 eksemplarer.

Voksende marked

Alle analyser peker på at dette markedet kommer til å vokse raskt i årene fremover, men det spørs om det norske markedet er stort nok til en slik digital fatemaskin ennå.

For orden skyld bør det også nevnes at Océ også har lansert et videreutviklet laserbasert trykkverk som kjører 168 A4-fargesider i minuttet. Det er under 10 prosent av blekkjeten, men til gjengjeld kan den kjøre høyere kvalitet for brosjyretrykk og andre krevende oppgaver.

Dessuten kan den kjøres med 800 sider i minuttet i sorthvitt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.