T2

Verdens råeste speilrefleks

BEST I VERDEN: Produktspesialist Trond Sliper i Canon er overbevist om at de nå har lansert det beste speilreflekskameraet i verden.
BEST I VERDEN: Produktspesialist Trond Sliper i Canon er overbevist om at de nå har lansert det beste speilreflekskameraet i verden. Bilde: Håkon Jacobsen
18. okt. 2011 - 10:25

Det er ikke for vanlige lommebøker den nye kamera toppmodellen til Canon vil koste rundt 49 000 kroner. Og det er bare for kamerahuset.

Canon kan feire 40-årsjubileum for sin satsing på profesjonelle fotografer. EOS F1 kom for 40 år siden. I dag har selskapet en lang rekke modeller fra rimelig utgaver til amatører og dyre til profesjonelle fotografer.

Ny på toppen

Nye EOS-1DX skal erstatte begge dagens toppmodellene, EOS 1D og 1Ds. Men ikke ennå.

Pussig nok har Canon valgt å lansere kameraet et halvt år før den nye modellen blir å få kjøpt. Hva det vil si for salget av dagens modeller kan vi bare gjette. Det blir neppe salgsrekorder i ventetiden.

– Hva X-en står for kan det være mange meninger om, men vi tenker at det er en modell som både omfatter studiojobbing og fotografering av sport utendørs. Her det er ingen kompromisser på noen av områdene. Verken på oppløsning eller hastighet. 1DX har en ny fullformat CMOS-sensor på 18,1 MP med en lysfølsomhet som spenner fra 100 til 51 200 ISO og som kan presses til over 200 000 ISO, sier Canons produktspesialist, Trond Sliper.

Fargefølger

Kameraet har også et helt nytt autofokussystem med hele 61 målepunkter hvor fem av den er av en såkalt krysstype. De skal gi et helt nytt nivå på hastighet og nøyaktighet. Det er også mulig å holde ansikter i fokus eller følge fargen til et objekt i stor hastighet. Ansiktet har førsteprioritet og fargen kommer som nummer to.

Kameraet kan ta 12 bilder i sekundet, eller hele 14 om man nøyer seg med autofokus på det første bildet.

TØFFEST I TRYNET: De som brenner etter Canons nye EOS 1DX må smøre seg med tålmodighet. Det kommer først om et halvt år. Canon

Datamaskin

EOS 1DX er utstyrt med to av nye Digic5+ prosessorene som er hele 3 ganger raskere enn forgjengeren Digic5, og 18 ganger raskere enn Digic4 som satt i den forrige toppmodellen. Den voldsomme prosessorkraften gjør det mulig å ta 14 bits RAW-biler uten reduksjon i hastigheten.

Lysmålingen skjer med en egen RGB-sensor med 100 000 målepunkter som styres av en egen Digic 4 prosessor som øker prosessortallet i 1DX til tre!

Huset er i en magnesiumlegering. Kontrollene har også fått en overhaling og kontrollhjulet er har blitt berøringsfølsomt.

Filmkamera

EOS 1DX er ikke bare kameraet for dem som tar stillbilder. Dette er et fantastisk filmkamera mener Canon. Nå kan man ta 30 minutter lange filmsekvenser. I motsetning til tidligere modeller kan det ta film og lagre alle bildene som helbilder uten mellomkomprimering. Det er for at det skal bli bedre kvalitet når man redigerer. Det gir en datahastighet på 45 Mbit/s inn på bildebrikken når man fotograferer i høyeste oppløsning. Kameraet viser også lydnivået på skjermen når man filmer

Trådløs sender

Canon lanserer også en sender som kan synkronisere flere kameraer om man vil ta bilder eller filme fra flere vinkler og det kommer også en GPS som kan gi lokasjonsdata til bildene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.