NATURVITENSKAP

Verdens mest teknologifikserte band til Norge

MASKINER I NIRVANA: Slik ser det ut når Kraftwerk er på scenen. I begynnelsen av neste uke spiller de i Bergen og Oslo. Konsertene er for lengst utsolgt, men det kan lønne seg å ta å sjekke med konsertarrangørene om de legger ut ekstrabilletter like før konsertene starter.
MASKINER I NIRVANA: Slik ser det ut når Kraftwerk er på scenen. I begynnelsen av neste uke spiller de i Bergen og Oslo. Konsertene er for lengst utsolgt, men det kan lønne seg å ta å sjekke med konsertarrangørene om de legger ut ekstrabilletter like før konsertene starter.Bilde: Kraftwerk
Trond Heggelund
3. aug. 2006 - 13:15

Mandag og tirsdag kommer tyske Kraftwerk til Norge. Få andre band har inspirert teknologer, ingeniører, arkitekter, datakunstnere og spillutviklere mer enn Kraftwerk. De er ikke tehnoband, men et teknologifiksert band. Ser du forskjellen?

Deres unike elektronika- og avantgardemusikk har gjort dem til helter for en rekke andre og etter hvert mer kjente band enn Kraftwerk selv (se undersak - nede til høyre på siden). I realiteten er alle artister som sysler med elektronisk musikk i en eller annen form en del av arven etter Kraftwrk.

Computerkjærlighet

Kraftwerk radbrekker og poengterer de menneskelige sidene ved alle typer maskinbruk.

På en litt kjølig, nøktern måte, synger de om deres spesielle forhold til roboter, telefoner, lommekalkulatorer, hjemme-PC-er, computerkjærlighet, aerodynamikk, radioaktivitet, kometer og tehnopop.

Snart pensjonister

Du skjønner sikkert at tyske Kraftwerk derfor ikke er som andre band. Analoge gitarlyder og svulstige kjærlighetsballader er ikke deres stil.

I hele 36 år har Ralf Hütter (60) og Florian Schneider (59) fra originalbesetningen holdt det gående med stram syntetisk maskinmusikk. Med seg på denne turneen har de ytterligere to musikere og programmerere, .

Tidlig ute

De var ”digitale” lenge før begrepet før resten av musikk- og databransjen. Allerede i 1968-69 begynte den daværende organisten Ralf Hütter og fløytisten Florian Schneider å rote med obskure elektroniske lyder med datamaskiner. Og hadde de ikke det rette datautstyret eller musikkinstrumentene, så lagde de det de trengte.

Dette ble etter hvert kimen til det berømte Kling Klang Studio, som ligger i Düsseldorf i Tyskland. Det er der Kraftwerk lager, programmerer og spiller inn det meste av sin musikk.

Holder lav medieprofil

Kraftwerk-gjengen gir sjelden intervjuer. Og i de få tilfeller de har uttalt seg om egen musikk så omtaler de denne som «robotpop». Hütter og Schneider er enda skyere nå enn de har vært før – de har ekstremt lav medieprofil, og lar det stort sett være opp til plateselskapet å promotere de spesielle elektronikautgivelsene.

Kraftwerk har siden begynnelsen av 1970-årene vært hektet på hva roboter kan brukes til. Et fast innslag på deres konserter er fremførelsen av låten ”Robots” der musikken fremføres av roboter på scenen, til stor jubel fra publikum.

Styrer robotene fra bak scenen

Det få vet er at dette ikke er forhåndsprogrammerte robotbevegelser, men at Kraftwerk-gutta styrer robotene fra bak scenen.

Dette ble ”avslørt” når Kraftwerk i 2004 holdt konsert i Brasil, og robotstyringen ble filmet av en av deres mange fans og senere lagt ut på nettstedet You Tube.

Hvordan er det med deg? Har du hørt mye på Kraftwerk? Kanskje er du også litt inspirert av de tyske elektronika-geniene?

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.