Verdens mest effektive betongrørfabrikk ligger i Hokksund

Hos Loe Rørprodukter i Hokksund produseres det rør og kummer i en fabrikk mer effektiv enn de fleste – i verden, faktisk.

Loes fabrikk i Hokksund er en av verdens mest automatiserte betongrørfabrikker.
Loes fabrikk i Hokksund er en av verdens mest automatiserte betongrørfabrikker. Foto: Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
31. aug. 2022 - 09:34

Nylig fikk fabrikken storfint besøk. 70 personer fra den internasjonale maskinfabrikken Afinitas kom innom for å se en av verdens mest effektive betongrørfabrikker i produksjon. 

– Det Loe Rørprodukter gjør her ser man ingen andre steder. Det sier salgsdirektør Jørn Hoffmann i Afinitas, fabrikken som gjennom en årrekke har levert mye av maskinparken hos Loe Rørprodukter AS. 

F.v. salgsdirektør Jørn Hoffmann i Afinitas, daglig leder Lars Loe og tidligere daglig leder Tom Loe. <i>Foto:  Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS</i>
F.v. salgsdirektør Jørn Hoffmann i Afinitas, daglig leder Lars Loe og tidligere daglig leder Tom Loe. Foto:  Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS

Én maskin – én mann

– Loes har tatt filosofien om én maskin og én mann helt ut. Det ser man ikke andre steder. Vi har bygget automatiske rørfabrikker over hele verden. På de fleste fabrikker vil du se to-tre mann pr maskin. Her er det én mann pr maskin, sier han. 
 
I slutten av august kom Hoffmann på besøk til Loe Rørprodukter, sammen med 70 av sine kollegaer som jobber med utvikling, konstruksjon og produksjon av Afinitas maskiner til betongrørsproduksjon. 
 
Hoffmann peker på at det er sjeldent å se en så omfattende automatisk produksjon, med åtte helautomatiske produksjonsstasjoner. Intern transport i fabrikken foregår i stor grad automatisert med et transportsystem oppunder taket i den høye fabrikkhallen. 
 

Betongkummer og -rør i automatisert kvalitet

– Loes fabrikk er unik. Dels på grunn av den store automatiseringen, men også på grunn av kvaliteten. Dette er den beste kvaliteten på betongrør du finner i verden. Både rent teknisk, men også visuelt. Alt er vanntetthetsprøvd og dokumentert. Det er ganske unikt. Derfor tar vi gjerne våre kunder og fagfolk med hit fra hele verden for å se hvordan det kan gjøres, sier Hoffmann. 
 
Inntil nylig var Afinitas kjent under navnet HawkeyePedershaab. I forbindelse med at selskapet ble kjøpt opp av et amerikansk kapitalfond har selskapet og produktene nå skiftet navn til Afinitas. 
 
På fabrikktomta i Hokksund fikk de besøkende – de fleste dansker – også hilse på daglig leder Lars Loe. Han er stolt over å vise fram en fabrikk med en effektiv produksjon av betongrør i høy kvalitet, i et volum godt tilpasset markedet. 
 

Effektiv produksjon

– Det er veldig moro at Afinitas vil komme til oss for å se produksjonen. Vi har en effektiv produksjon med maskiner som går hele tida, og et marked som har brukt for varene. En god miks av godt utstyr og god kjennskap til markedet, sier Lars Loe. 
 
Jørn Hoffmann fra Afinitas roser også samarbeidet Loe og andre eiere har fått til i Basal. 
 
– Et så godt samspill mellom betongvareprodusenter er helt spesielt. Eierne er innbyrdes konkurrenter. Men de vet også at deres største konkurrent er plastrørprodusentene, ikke andre betongrørprodusenter. Det gode samarbeidet på det tekniske og markedsføring er spesielt for Norge og Basal, sier Hoffmann. 
 
Med den store delegasjonen fra Afinitas HawkeyePedershaab innom kom også Tom Loe på besøk. Han er Lars´ onkel, og drev rørfabrikken før Lars tok over. 
 
Rundt 70 medarbeidere fra Afinitas på besøk hos Loe Rørprodukter i Hokksund. <i>Foto:  Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS</i>
Rundt 70 medarbeidere fra Afinitas på besøk hos Loe Rørprodukter i Hokksund. Foto:  Jørn Søderholm, Praktisk Talt AS
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.