ENERGI

Verdens lengste kraftkabel

Kabelen legges mellom Rogaland og Sunderland og skal settes i drift rundt årsskiftet 2007 - 2008.

North Sea Interconnector (NSI) blir navnet på likestrømsforbindelsen som består av to kabler med en spenning på 500 kV.

På det dypeste ligger kabelen 585 meter under havets overflate.

Det blir ingen elektrodeanlegg og derfor blir det minimale miljøkonsekvenser.

For å hindre skader blir kabelen gravd ned en halv meter ned i sjøbunnen. Likevel kan nødankring av skip eller at sanden forskyver seg og blottlegger kabelen føre til skader.

Basert på omfattende statistikk er det anslått at dette høst sannsynlig vil skje en gang hvert ti ende år.

- Totalt vil prosjektet med en prislapp på åtte milliarder kroner bety at den vi får redusert de store prishoppene i det norske og det nordiske kraftmarkedet, sier konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett.

Den nye kabelforbindelsen vil bidra til at vi kan både eksportere eller importere 8 - 9 TWh i året, alt etter om vi har overskudd eller underskudd på strøm.

- En kabel vil ikke redusere behovet for økt kraftproduksjon i landet, presiserer styreleder Grete Faremo. Hun tror at kabelforbindelsen helt sikkert vil virke prisdempende i tørrår.

Kabelen mellom Norge og England vil i realiteten bestå av to parallelle kabler som vil gå fra Suldal i Rogaland til Easington, nær Sunderland, i England. Kostnadene skal deles mellom Statnett og engelske National Grid Transco.

Forbindelsen mellom de to landene får en overføringskapasitet på 1200 MW. Dette betyr at kabelen kan overføre omlag ti prosent av den energimengde som ellers er tilgjengelig i Norge i et tørt år.

Kontraktene med ABB og Pirelli som hovedleverandør er allerede ferdigforhandlet. Her er den norske kabelfabrikanten Nexans i Halden største underleverandører. Hos Nexans vil kabelen bety et arbeid på rundt 200 årsverk.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.