KRAFT

Verdens kraftigste kraftlinje

Siemens' nye HVDC-linje i Kina har en overføringsspenning på hele 800 kV.
Siemens' nye HVDC-linje i Kina har en overføringsspenning på hele 800 kV. Bilde: Siemens
Stein Jarle Olsen
29. des. 2009 - 12:28

Siemens annonserer i dag at de har satt i drift den første delen av en ny HVDC (High Voltage Direct-Current)-linje i Kina.

Linjen har en overføringskapasitet på 5000 MW og skal bli totalt 1400 kilometer lang.

NorNed-kabelen, som forbinder det norske og nederlandske strømnettet, har til sammenlikning en kapasitet på 700 MW.

Først

Den nye linjen er også den første i sitt slag som opererer med en overføringsspenning på 800 kilovolt (kV).

Siemens skriver at 800 kilovolt-linjene reduserer overføringstapet i strømnettet og åpner for enda lengre kabler.

Den nye linjen skal blant annet brukes til å overføre kraft fra vannkraftverk til industriområder i Guangdong-provinsen og storbyene Guangzhou og Shenzhen.

I 2010

Vannkraften og 800 kV-linjene kan redusere CO2-utslippene med over 30 megatonn årlig.

– En vellykket igangsetting av den første delen av verdens per dags dato kraftigste HVDC-system viser at vårt arbeid for å få 800 kV HVDC-teknologi klar for konkrete prosjekter har betalt seg, sier direktør Udo Niehage ved Siemens' avdeling for energioverføring.

Den andre delen av prosjektet, og dermed endelig oppstart, er planlagt til midten av 2010.

5 prosent tap

Kraftlinjen skal ha et overføringstap på rundt 5 %. Med AC (alternating current)-linjer ville dette vært 13 %, ifølge direktør Wolfgang Dehen i Siemens Energy.

Han sier til Siemens nettsider at det i teorien ville vært mulig å bygge AC-linjer over like lange strekninger, ettersom en spenning på 800 kV ville kunne overføre vekselstrøm over 1500 kilometer.

Problemene oppstår når spenningsbølgene på begynnelsen og slutten av overføringslinjen beveger seg i forhold til hverandre ("phase angle" på fagspråket).

Det gjør det nødvendig å sette inn store kondensatorinstallasjoner med et par hundre kilometers mellomrom, noe som ville drevet opp prisen på slike linjer drastisk. Og AC-linjene ville fortsatt ha langt høyere effekttap.Flere linjer

Siemens holder samtidig på å levere utstyr til en annen megalinje. Den strekker seg over 2000 kilometer, fra Xiangjiaba i sentral-Kina til gigantbyen Shanghai.

Denne vil ha en overføringskapasitet på 6400 MW og skal også stå klar i 2010.

Denne vil ha en overføringskapasitet på 6400 MW og skal også stå klar i 2010. Transformatoren til 6400MW-linja fra Xiangjiaba til Shanghai under sammenstilling i Siemens' fabrikk i Nüremberg. (FOTO: Siemens)
NB: Artikkelen ble oppdatert med et nytt hovedbilde av den omtalte 800 kV-linjen 18.01.10.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.