BYGG

Verdens høyeste bygg

Joachim Seehusen
4. jan. 2010 - 10:53
Vis mer

I dag var det offisiell åpning av bygningen Burj Dubai som måler 824,5 meter over bakken, ifølge den offisielle nettsiden burjdubai.com. Wikipedia er noe mer forsiktig og oppgir 818 meter. Den tidligere rekorden hadde kontorbygget Taipei i Taiwan som måler 509,2 meter over bakken.

Opprinnelig lavere

Burj Dubai er tegnet av den amerikanske arkitekten Adrian Smith, som da jobbet hos Skidmore, Owings and Merrill. Ubekreftete rykter vil ha det til at bygget har gjennomgått en rekke endringer som alle har gått i en retning: oppover. Opprinnelig skal det ha vært designet med 560 meters høyde.

Det britiske rådgivningsselskapet Hyder Consulting har vært ansvarlig for de strukturelle konstruksjonene, fasader, elektrisk og vann og avløp for rekordbygget. Hyder Consulting har også vært ansvarlig for de geotekniske undersøkelsene og for fundamenteringen av bygget. Bare stålet i spiret veier 4000 tonn.

Stål og betong

Kampen om å bygge kjempen ble vunnet av koreanske Samsung Engineering & Construction, som har tidligere erfaring med det høyeste av det høye. Selskapet gikk inn i et joint venture med belgiske Besix og Arabtec fra De Forente Arabiske Emirater.

Til og med 156. etasje er en betongkonstruksjon. Totalt skal det ha gått med 330.000 tonn betong og 55.000 tonn stålarmering. Resten er bygget i stål. For hver 35. etasje er det luftkjølte hvilerom som kan benyttes under en evakuering.

Kjølt med is

De høye temperaturene og den lave luftfuktigheten var en utfordring for ingeniørene. Faren var stor for at betongen ikke skulle flyte lett nok, og dermed heller ikke fylle godt nok. Dette ble løst med å støpe om natten og å tilsette is i betongen

Normalt inneholder de virkelig høye skyskraperne kun næringslokaler. I Burj Dubai er det leiligheter i tre seksjoner i bygget. Den høyeste leilighetsseksjonen går fra 77. – 108. etasje.

For å få alt dette sammen skal det, ifølge Wikipedia, være brukt 22 millioner arbeidstimer og på det meste skal 7500 personer ha vært i sving.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.