T2

Verdens første HDR-video

Stein Jarle Olsen
10. sep. 2010 - 10:18

HDR (High Dynamic Range) er en teknikk som baserer seg på å kombinere flere bilder av samme motiv, bare med ulik eksponering. Det skal gi større dynamikk både i høylys og i skygger, og lage et bilde som er nærmere det menneskeøyet oppfatter.

Tidligere har HDR stort sett kun vært sporadisk benyttet i stillbilder, men det er vel grunn til å tro at det vil komme mer og mer, særlig nå som Apple har laget en egen HDR-app for iPhone.

HDR-video

Nå har det San Fransisco-baserte selskapet Soviet Montage Productions vist frem sin HDR-teknikk for video filmet med speilrefleks.

De bruker to Canon 5D Mark II som eksponerer videoen ulikt, hvor så postprosesseringen kombinerer filmene til en video med langt høyere dynamisk omfang enn originalene. For at kameraene skal kunne ta opp det samme bildet, bruker selskapet en såkalt beam splitter.

– Fordelene ved ordentlig HDR-video er flere. Den mest åpenbare fordelen er en eksponeringsvariasjon i en scene som matcher det menneskelige øye bedre - tenk at du filmer en venn med en solnedgang bak seg, og din venns ansikt blir like perfekt fanget som landskapet bak. HDR-video har også fordelen av reduserte lysbehov, skriver Soviet Montage Productions i en pressemelding.

TEST: Canon 5D Mark II

– Blir vanlig

I tillegg er den kreative kontrollen ved flere eksponeringer, inkludert flere fokuspunkter og fargekontroll, enestående med HDR-video, påpeker de.

– Jeg tror HDR vil gi filmskapere større fleksibilitet, ikke bare i effektene de kan skape, men også i miljøene de kan filme i. Det blir utvilsomt en vanlig teknikk å bruke i nær fremtid, sier Alaric Cole i produksjonsselskapet.

Les også: Slik får du superoppløsning

NB: Youtube-videoen er tydeligvis ikke lenger tilgjengelig for alle. Videoen finnes også hos Vimeo.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.