KRAFT

Verdens energiforbruk øker

Anders J. Steensen
17. juni 2008 - 13:36

Dette kommer frem av verdens kanskje mest pålitelige energioversikt, BPs statistiske oversikt over verdens energiforbruk, juni 2008.

Dette er den 57. gangen BP publiserer statistikk om verdens energiforbruk basert på innsamling av mer enn 55 000 grunnlagsdata.

Vekst og vekst

I 2007 var veksten i verdensøkonomien på 3,7 prosent, mens energiforbruket økte med 2,4 prosent, ned fra 2,7 prosent i 2006.

Den totale veksten i oljeforbruket økte med 1,1 prosent, mens produksjonen ble redusert med 0,2 prosent, eller en nedgang på 400 000 fat per dag.



Erstatter olje

Det er særlig bruk av kull som øker mest. Forbruket økte med 4,5 prosent, hvilket er godt over gjennomsnittet de siste ti årene, som har vært 3,2 prosent. Årsaken er at olje etter hvert er kuttet ut som brensel for kraftverk og at den økonomiske utviklingen først og fremst øker etterspørselen etter elektrisitet.



Lokal energikilde

I motsetning til olje er kull en lokal energikilde og ikke like stor grad et produkt som prises internasjonalt. BPs analytikere tror at det skyldes mangel på transportkapasitet for den type energiprodukter. Veksten i kullforbruket var verden over jevn, med unntak av Midtøsten. Forbruket i Kina og India økte mest med henholdsvis 7,9 prosent og 6,6 prosent.



Ikke bare Kina og India

En av trendene er at det er først og fremst landene i Midtøsten, Sør-Amerika, Afrika og Stillehavet- Asia som øker energiforbruket. De står for til sammen 2/3 av økningen. Veksten i oljeforbruket skjer først og fremst i de landene hvor oljen selges med subsidier. I den vestlige verden, OECD-landene, synker etterspørselen etter olje med 0,9 prosent, eller 400 000 fat per dag som tilsvarer reduskjonen i produksjonen.



Olje for mer enn 40 år

Statistikken viser at det finnes oljereserver for 41 år dersom produksjonen holdes på dagens nivå. Mengden anslått av BP er 1240 milliarder fat olje. I sin rapport påpeker BP utfordringene med at færre ressurser etter hvert er tilgjengelig for uavhengige oljeselskaper. Ressursene ligger i land som begrenser oljeselskapenes tilgang. Disse har skatteregimer eller økonomiske begrensninger som reduserer mulighetene for å investere i ny teknologi, slik at oljeforekomstene kan utnyttes bedre med en høyere utvinningsgrad.

– Når det gjelder å produsere mer olje ligger problemene over jorden, ikke under. De er ikke av geologisk art, men politiske, sier administrerende direktør i BP, Tony Hayward i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.