ENERGI

Verdens dypeste havvindmølle på plass i Skottland

I påsken ble verdens dypeste havvindmølle plassert utenfor østkysten av Skottland. Strømmen fra turbinen skal gå gjennom norske kabler.

Vindmølleparker til havs finnes en rekke steder i Nordsjøen, som her utenfor tyske Helgoland. Lenger nord i Nordsjøen, har britene montert verdens dypeste havvindmølle utenfor kysten av Skottland
Vindmølleparker til havs finnes en rekke steder i Nordsjøen, som her utenfor tyske Helgoland. Lenger nord i Nordsjøen, har britene montert verdens dypeste havvindmølle utenfor kysten av Skottland Illustrasjonsfoto: Christian Charisius
16. apr. 2023 - 09:10

Rekordvindmøllen står på 58 meters dyp, 27 kilometer fra kysten Angus-regionen. Den er en del av Skottlands største vindpark, som skal ha en kapasitet på 1.075 megawatt, skriver E24. Det er nok strøm til 1,6 millioner husstander, ifølge fornybarselskapet SSE Renewables, som driver det såkalte Seagreen-prosjektet.

Den strømmen skal ledes gjennom kabler levert av Nexans Norway. Det norske selskapet fikk i 2020 oppdraget med å installere, designe, produsere og gjennomføre ingeniørarbeidet for strømkablene i Seagreen-prosjektet.

Med sine 114 vindturbinder skal Seagreen levere strøm som ville gitt 2 millioner tonn i CO2-utslipp dersom den ble laget med fossilt brensel. C02-innsparingen tilsvarer en tredel av utslippet fra den skotske bilparken.

Slik ser Climeworks for seg at et anlegg for fangst av CO2 fra lufta kan se ut i Norge.
Les også

Får 26 mill. Vil fange CO2 fra lufta i Norge: – Viktig skritt i riktig retning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.