OLJE OG GASS

Verdens beste oljevern ikke bra nok

Elizabeth B. KjønøElizabeth B. Kjønø
22. mai 2009 - 13:46

SOMMARØY: Et stort flak forurenset masse beveger seg mot de kritthvite strendene på Sommarøy i Tromsø. Idyllen er truet. Oljen må for enhver pris hindres i å nå land.

Denne gangen er det heldigvis bare en øvelse, oljeflaket består av popkorn. En festdag for måkene.

For de 22 aktørene som deltok på norgeshistoriens største oljevernøvelse i forrige uke, var det likevel alvor.

Kan ikke stoppe oljeflak

Den dagen det store utslippet skjer, er det sannsynligvis dårlig vær. Da vil ikke lensene holde. Da vil oljen nå land.

– Men det er håp, sier sjef for øvelsen, Tor Eivind Moss i Nofo (Norsk oljevernforening for operatørselskap).

– Norge er fremst i verden på oljevern, og det foregår en rivende utvikling, både når det gjelder opprydningsutstyr og lenser som skal hindre oljen i å spre seg.

Bør ikke nå land Brannmester Nils Ove Sollid i Tromsø.
Bør ikke nå land Brannmester Nils Ove Sollid i Tromsø.

Bør ikke nå land

– Det beste er å hindre oljen i å komme så langt, sier Nils Ove Sollid, brannmester i Tromsø, samt leder i Midt- og Nord-Troms IUA (Interkommunalt aksjonsutvalg mot akutt forurensing).

Til det trengs lenser, både til å fange opp oljen og sperre av områder. Men det å kunne behandle en oljelense er også en svært utfordrende jobb.

– Denne øvelsen viste at de som har lenser, må trene på å bruke disse. IUA er likevel i stand til å sette opp en styrke kjapt, og selv om det var både frivillige, innkalte og offentlig ansatte, så tok det kort tid før de jobbet godt sammen, fortsetter Moss.

Ny teknologi suger alt

Selskapet Vacumkjempen har allerede vært med på en vellykket opprydningsaksjon. Det var i 2001.

I forbindelse med at Goliat-feltet nylig ble vedtatt utbygd, skal de være en fast del av oljevernet i nord.

«Vi blåser i hva vi suger», er mottoet til firmaet, som under oljevernøvelsen kunne presentere en prototyp på hva deres sugeduk kan gjøre for strandsanering. Sugeduken skaper et vakuum og tar opp all væske som er samlet under seg.

– Det var i 2001 vi prøvde dette for første gang. Da brukte vi bare en vanlig presenning, men det var så vellykket at vi har videreutviklet konseptet, forteller daglig leder og eier Stig Kristiansen i Vacumkjempen Nord-Norge AS.

Teknologien fungerer glimrende på flatt underlag, og hvis oljen er tjukk, men er helt ubrukelig på en rullesteinstrand.

Der kan selve støvsugeren eventuelt brukes, noe mange er svært kritiske til fordi den suger med seg absolutt alt den kommer over, også alle levende organismer.

Hver stein må håndvaskes

– Når det gjelder vasking av strand og fjære der underlaget ikke er flatt, er det fremdeles antall hender som teller. Da er det de frivillige, blant annet fra WWF, som må til pers, konkluderer Sollid.

Da Server forliste i 2007, tok det Kystverket og 110 frivillige et halvt år å rydde strandlinja. Det var rundt 500 tonn olje.

Så selv om Norge har verdens beste oljevern, er det slett ikke godt nok.

– Derfor har Nofo gått ut med en utfordring for å få utviklet nytt utstyr. Det har vi kalt ”Oljevern 2010”: Vi lover opptil fullfinansiering av utvikling og utprøving av ny teknologi. Så langt har vi fått 182 søknader, avslutter Moss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.