OLJE OG GASS

– Verdens beste gassanlegg

Bilde: Eiliv Leren/StatoilHydro
Anders J. Steensen
19. feb. 2009 - 12:53

1. oktober 2007 ble Ormen Lange-feltet satt i drift under stor pomp og prakt.

Da hadde utbygger Hydro, nå StatoilHydro, bygget et avansert gassproduksjonsanlegg med verdens størst undervannsbrønner på 800 meters havdyp.

Gassen fra brønnene sendes i en flerfase rørledning inn til selve prosessanlegget på Nyhamna, på øya Gossen i Aukra kommune.Ett år

Fra Gossen sendes tørrgass via Langeled til Sleipner og videre over til Easington i Storbritannia.

Prisen for anlegget slik det var da Shell overtok driftsansvaret 1. oktober, var kommet opp i svimlende 45 milliarder kroner.

På drøyt ett år hadde anlegget produsert og levert gass, pluss kondensat for denne verdien.Fantastisk anlegg

Toppsjef i Norske Shell, David Loughman kan ikke annet enn skryte av den jobben Hydro og Statoil, som la Langeled, har gjort.

– Dette anlegget er fantastisk. Vi har en meget stabil drift og brønnene produserer bedre enn vi ventet. Det må være verdens beste gassanlegg, sier han.

Og legger til: – Vi har en oppetid som er nær 100 prosent. Dette er definitivt Shells beste anlegg.Flere nye brønner

Arbeidet med fase to av prosjektet er i full gang. I Tønsberg er en ny brønnramme snart klar for å overleveres.

Den skal settes på 1100 meters dyp sør på feltet. Selve produksjonen fra denne er ventet å komme i gang i 2010.

Neste steg på fase 2 er ytterligere en ny brønnramme som skal stå på ferdig i 2010 med oppstart 2011 – 2012. Denne skal plasseres på nordflanken av feltet.Håper på undervannskompresjon

Størst spenning knytter det seg til FoU-prosjektet undervannskomperessjon. Fra 2017 – 2018 må feltet ha trykkstøtte for å kunne holde produksjonsnivået.

I plan for utbygging og drift, PUD, er kompressorene på til sammen 50 MW, installert på en flyter.

– Det blir ingen enkel oppgave å få det til. Dessuten blir dette en stor enhet som vil være vanskelig å plassere fordi den må integreres med undervannsanleggene. Derfor håper vi på at FOU-prosjektet undervannskompresjon blir vellykket, sier prosjektdirektør Bernt Granås.2,5 milliarder til FOU

Hittil er det bevilget 2,5 milliarder kroner til å utvikle undervannskompresjon.

Av dette har Aker Solutions fått i oppgave å bygge og overlevere en enhet på 12,5 MW som skal testes ut i et eget testbassen på Nyhamna. Denne testen starter til neste år og er ferdig i 2012. Da vil partnerne bestemme seg for endelig løsning.

Les mer om: