NATURVITENSKAP

Verdens beste forskningsdata

De gode forskningsresultatene skal nå gjøres lettere tilgjengelig for andre forskere. Arkivfoto
De gode forskningsresultatene skal nå gjøres lettere tilgjengelig for andre forskere. Arkivfoto
Atle Abelsen
23. nov. 2005 - 11:00

Dette blir den første vitenskapelige databasen i verden der brukeren kan sortere resultatene etter kvalitet.

– Vi bruker avanserte statistiske algoritmer for å presentere de beste og nyeste dataene, mens eldre data som avviker for sterkt vil få lavere prioritet i presentasjonene, sier professor Truls nordby ved universitetet i Oslo.

Her er han ansvarlig for databasen, som har fått navnet xMatPro (Extracted Materials Properties).

Nordby viser til at dagens databaser kun presenterer forskningsresultatene uprioritert. Dermed får forskeren en omfattende jobb med å skille de virkelig gode og relevante resultatene fra de mindre gode.

– Dette blir et svært verdifullt hjelpemiddel for internasjonale forskere som støtte i eksisterende forkning innenfor eget fagfelt, sier Nordby.

Planen er at databasen og dens design skal komme til kommersielle, ikke-profittbaserte forskningsanvendelser.

– I kommersialiseringsfasen kan jeg se for meg at databasen administreres av et eget institutt. Til det trenger vi økonomisk støtte, sier han.

Hittil har prosjektet vært finansiert blant annet gjennom Nanomat, Forskningsrådets program for forskning på nanoteknologi og nye materialer.

Databasen som Nordby nå utvikler omfatter forskningsresultater innenfor funksjonelle materialer, men flere andre forskningfelt kan være aktuelle for tilsvarende databaseutvikling.

– Jeg har mottatt interesserte henvendelser fra blant annet genteknologiske miljøer som er interessert i å bruke en slik database, opplyser han.

For øyeblikket er en stipendiat i ferd med å legge inn og kvalitetssikre data fra en rekke forskningsprosjekter. Nordby har også fått utviklet et web-grensesnitt til databasen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.