ARBEIDSLIV

Venture Cup mangler en million

Hild Lamvik
4. jan. 2002 - 07:00

Foreløpig ligger det bortimot tre millioner sponsorkroner i Venture Cup-kassa. Det skulle helst vært fire, for å sikre idérike nordmenn et fullt operativt støtteapparat og en knirkefri gjennomføring av forretningsplankonkurransen også i 2002.

- Arrangementet vil gå sin gang uansett, forsikrer nyinnsatt Venture Cup-general, Pål Sætre. Sponsorsvikten har gitt siviløkonomen en utfordrende start på lederjobben i sekretariatet, som han overtok sist november.

Snører pengesekken

Hydro, Onsagers, Statens nærings- og distriktutviklingsfond (SND), Norges forskningsråd, Statens veiledningskontor for oppfinnere (SVO) og Statens Investeringsselskap støtter nyskapingskatalysatoren også i år. Store private selskaper ser derimot ut til å ha snørt igjen pengesekken.

Sætre fremholder at nedgangstidene vi er inne i øker behovet for å tilrettelegge for nyskaping: - Mange godt kvalifiserte folk har mistet jobbene sine. For enkelte kan dette være en drivkraft til å skape egen virksomhet. Vi regner med at det vil komme flere bidrag enn tidligere år. Da er det ekstra viktig at vi kan tilby profesjonell bistand.

SND-kutt svir

Venture Cup-generalen ser i samme omgang med bekymring på Samarbeidsregjeringens kutt på 1,2 milliarder kroner i bevilgningene til SND.

- Dette er et dårlig tidspunkt å kutte rammene på, når annen kapital er blitt enda dyrere. Mange av de tidligere deltakerne i Venture Cup forteller at SND-støtte har vært avgjørende for fremdriften i sine prosjekter.

Regjeringens milliardkutt rammer særlig SNDs lavrisikolåneordning, som er en viktig ordning for å framskaffe risikokapital til næringslivet. Også SNDs kompetanse- og utviklingsprogrammer overfor små- og mellomstore bedrifter rammes.

Ny giv

Venture Cup 2002 sparkes like fullt i gang 17. januar. Sætre er sikker på at finansieringen vil ordne seg, og fremholder regional sponsoraktivitet som en mulig løsning.

- Denne gangen vil vi intensivere innsatsen for å få med forskningsmiljøene. Der er det mye ubrukt potensial. Gjennom møter, informasjonskampanjer og forelesningsrekker, ønsker vi å gjøre kommersialisering til et positivt begrep også i forskningsmiljøene. Vi trenger en kulturendring, sier Sætre.

Forskerhjelp

Nytt av året er såkalt "forskerhjelp". - Mange forskere har verken tid eller lyst til å lage en forretningsplan. Vi har inngått en avtale med Handelshøyskolen BI, som gjør at forskerne kan få hjelp av studenter til å skrive forretningsplan, forteller Sætre.

Enkelte læresteder innfører neste år dessuten vekttallsgivende entreprenørkurs, der deltakelse i Venture Cup inngår.

FAKTA

Forretningsplankonkurranse i to faser. Åpen for alle som har en forretningsidé. Lokale arrangører i Tromsø, Trondheim, Bergen, Ås og Oslo organiserer gratis veiledning og forelesningsrekker omkring tema knyttet til utviklingen av en forretningsplan.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fase 1 - Forretningsidé. Innleveringsfrist 27. februar.

Fase 2 - Fullstendig forretningsplan. Innleveringsfrist 2. mai.

Totalt 650.000 premiekroner skal deles ut til vinnerne.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.