NATURVITENSKAP

Ventet ti år på romferd

Erik Tandberg
12. mars 2002 - 10:28

Den svenske fysikeren Christer Fuglesang er plukket som ferdspesialist på STS-116, og vil forhåpentligvis endelig få seg en romferd.

Det var på høy tid, for Fuglesang (45) ble tatt ut som Esa-astronaut i mai 1992. I årene etter har han blant annet gjennomgått treningsprogrammer ved European Astronaut Center i Køln, Nasas Johnson Space Center utenfor Houston og ved Gagarin kosmonaut-treningssenter utenfor Moskva.

Fuglesang er kvalifisert til å føre en tremanns Sojus tilbake til Jorden. Han tilhørte reservemannskapet for Euromir 95 og var første støtteastronaut for Den internasjonale romstasjonens Expedition 2 mannskap. Med en doktorgrad i eksperimentell partikkelfysikk i 1987 har han dessuten drevet en del forskning i forbindelse med strålingspåvirkning av astronauter.

STS-116 skal opp våren 2003 for å levere/montere et segment i Den internasjonale romstasjonens tverrgående rammeverk, men vil i tillegg frakte Expedition 8 opp samt Expedition 7 ned. Fuglesang skal tre ganger utføre arbeidsoppgaver ute i rommet. Han blir selvfølgelig første svenske og første skandinav i rommet. Vår trøst får være at han har norsk far.