KLIMA

Venter utvidelse av evakueringssonen

Luftfoto av atomkraftverket Fukushima Daiichi.
Luftfoto av atomkraftverket Fukushima Daiichi. Bilde: Reuters / Scanpix
11. apr. 2011 - 08:14

Japan vil utvide evakueringssonen rundt det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi på grunn av høy stråling, melder japansk presse.

Les også: Nordmann måler høy stråling i Japan

30 kilometer

Japans regjering vil utvide evakueringssonen fra 20 til 30 kilometer rundt atomkraftverket i enkelte områder, avhengig av vindretningen, skriver avisa Asahi. Beboerne vil få ei uke på seg til å forberede evakueringen.

Blant dem som mener at myndighetene for lengst burde evakuert et større område, er Greenpeace. Miljøorganisasjonen har gjort flere tester av strålingen rundt kraftverket, blant annet i byene Koriyama og Fukushima, som ligger henholdsvis 50 og 60 kilometer fra det aktuelle kraftverket.

Målingene viser at innbyggerne står i fare for å få en strålingsdose på over 5 milliSieverts i året, fem ganger den maksimalt tillatte årlige dosen.

Det bor over 1 million mennesker i området utenfor den nåværende evakueringssonen.

Les også: Dumper radioaktivt vann i sjøen

IAEA-råd

Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) og flere land har rådet folk til å holde seg utenfor en sone på 80 kilometer rundt atomkraftverket.

Ifølge avisa The Japan Times vil regjeringen stenge sonen på 20 kilometer fullstendig, noe som betyr at evakuerte beboere ikke lenger vil kunne besøke hjemmene for å lete i ruinene etter jordskjelvet og tsunamien i mars.

Beboere innenfor radiusen på 20–30 kilometer fra atomkraftverket er tidligere blitt oppfordret til å holde seg innendørs eller forlate området frivillig.

Et viktig spørsmål er hvor lenge innbyggerne må belage seg på å vente før de kan vende hjem. Ifølge Greenpeace har testene også avslørt en god nyhet: Mesteparten av radioaktiviteten skyldes spredning av stoffet Cesium 134, som har en halveringstid på to år. Hadde det vært snakk om Cesium 137, ville den hatt en halveringstid på 30 år.

Les også: Hva er stråling?

– Faren minsker

Samtidig fremholder regjeringen at faren for en massiv radioaktiv lekkasje fra atomkraftverket er blitt vesentlig mindre de siste ukene.

– Atomkraftverket fungere åpenbart ikke normalt. Vi må fortsatt be innbyggere i nærheten om å forbli evakuert i tilfelle situasjonen forverrer seg. Vi mener at risikoen for det er blitt vesentlig mindre sammenlignet med én til to uker etter jordskjelvet, sier regjeringstalsmann Yukio Edano.

Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Staten vil ta kontroll over kjernekraften

– Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.