SAMFUNN

Venter på veggen

8. aug. 2001 - 15:15

– Vi må regne med at også den norske industrien vil møte pessimismen som for tiden rår i USA og Europa, sier administrerende direktør Karl Nysterud i Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) til tekblad.no.

Dette til tross, denne industrien har opplevd en eksportøkning på rundt 14 prosent hittil i år.

– Dette var tendenser vi så allerede da vi la fram vår konjunkturrapport i januar. Tallene er likevel gledelige.

En prosent ned

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var det en nedgang på en prosent i samlet norsk industriproduksjon første halvår i forhold til første halvår i fjor. Plattformindustrien og elektroteknisk industri har hatt klarest nedgang.

– Dette kunne vi også forutse for et halvt år siden. Vi regner med at den offshore-rettede industrien fortsatt vil være svak retsen av året, for så å oppleve en boom i 2002 som følge av en rekke nye store og mellomstore prosjekter som skal realiseres, tror Nysterud.

Noen øker

Metallvare-, maskin- og transportmiddelindustrien har imidlertid hatt en klar økning i samme periode. Dette henger sammen med en stabil etterspørsel på det norske markedet. Metallindustrien har hatt en nedgang, grunnet lavere etterspørsel og priser. Produksjonen var her rundt fem prosent lavere enn i fjor. Kjemisk industri har på sin side en klar økning.

Norsk olje- og gassutvinning har på sin side økt med en prosent første halvår. En klar nedgang i kraftproduksjonen gjør at den samlede produksjonen av energivarer har gått ned med en halv prosent i perioden, viser Ukens Statistikk hos SSB:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.