IT

Venter på Obama

Espen Zachariassen
28. nov. 2008 - 07:50

HALDEN: – George W. Bush sa nei til Kyotoavtalen. Barack Obama ser ut til å ha en annen innstilling, og det kan bety innpass for vår teknologi, sier Knut Johansen, styringsgruppeleder for IT- og energiklyngen Halden Center of Expertise (COE).

Rosingprisen for Grønn IT har fått en sentral plass på møtebordet i de tidligere lokalene til Norske Skog Saugbruksforeningen.

På det meste sysselsatte treforedlingsbedriften 2500 mennesker. I dag har 1500 hoder sitt virke innenfor IT i grensebyen.



Eventyr

Eventyret startet med forskning og utvikling på energiomsetning ved Institutt for energiteknikk over 10 år fra midten av 80-tallet.

Forskning, utdanning og næringsliv har vokst til en næringsklynge med verdens første kraftbørs på samvittigheten.

Klyngen består av Halden CoE med drøyt 40 bedrifter, forskning med IFE og Østfoldfoldforskning, i tillegg til utdanning ved Høgskolen i Østfold og Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.



Bærekraftig

Næringsklyngen har gjennom en årrekke drevet energirelatert forskning og utvikling med leveranser av systemer for energibørser og handelssystemer for energi- og kvotehandel til en rekke energiselskaper i Europa, USA og Australia.

Selskaper som den Nordiske kraftbørsen (NordPool), Statkraft, StatoilHydro og Electrisitet de France, EON står på kundelisten.

– Målet vårt er å bygge opp verdensledende forskning og utdanning knyttet til energi, energirelaterte råvarer og klimakvoter. På den måten kan vi bidra til reduksjon av klimautslipp og til videre bærekraftig næringsutvikling, sier Johansen.

I forrige ble arbeidet belønnet med Rosingprisen fra Dataforeningen, i kategorien for Grønn IT. Miljøet fikk prisen for å ha videreutviklet energihandelssystemer til løsninger for handel med klimakvoter.

Slike løsninger er svært viktig for å skape et fungerende marked for omsetning av klimarelaterte produkter og gjennom dette et bedre miljø.



Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Maktskifte

– Med maktskiftet i USA neste år ser vi muligheter for at handel med klimakvoter og andre virkemidler kan få et løft, sier styringslederen.

Til nå har slik handel vært liten i USA. President Bush sa nei, men noen stater har valgt å innføre kvotehandel på egen hånd. Her har Halden COE levert systemer.

– I dag foregår det meste av handelen i Europa. Men Obama har gitt signaler om en miljøpolitikk som kan bety kvotehandel også i USA, tror Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.