IKT

Venter på nødsignal

Vi skriver 7. mars. Stemningen i salen er spent. Alle som har noe med nødkommunikasjon i Norgeå gjøre, er representert; leverandører, brukere og politiske myndigheter. Det er nødnettseminar i Oslo.

Tor Helge Lyngstøl entrer talestolen, selve sjefen for statens nødnettprosjekt. Alle kjenner Lyngstøl fra før. De fleste har sikkert også hørt ham snakke om prosjektet tidligere. Han har tross alt jobbet med prosjektet siden 1998, den gang kostnadene var stipulert til 850 millioner kroner.

Men likevel; kanskje er det mulig å snappe opp et signal om hvem som slipper gjennom nåløyet og får gleden av å få seg oversendt 1900 sider anbudsdokumenter på engelsk en gang ut i april?Het politisk potet

Her er det strenge krav til likebehandling og teknologinøytralitet. Alle skal ha en sjanse til å få være med, hva enten de forfekter teknologien Tetra, Tetrapol eller CDMA 450. Det er vanntette skott inn til den innerste informasjon. Typisk nok er Lyngstøl eneste representant fra prosjektet som er til stede på seminaret.

Her skal ingen unødig påvirkes. Med 3,6 milliarder statlige kroner på spill er nødnettavgjørelsen en het politisk potet. Lyngstøl tillater seg i den anledning følgende hjertesukk: – Politikere og byråkrater har liten innsikt i telekommunikasjoner og blir mottagelige for all slags lobbying.Ulike konstellasjoner

I kulissene pynter aktørene seg som best de kan for å få være med i første fase – Østlandet. Her skal nettet være ferdig utbygd i 2006.

Vi har tidligere skrevet om EADS som samarbeider med Steria og Netel. Telenor, Nokia og T Connect er en annen konstellasjon med erfaring fra pilotprosjektet basert på teknologien Tetra i Trondheim fra 2000 til 2003. Siemens har erklært samarbeid med Motorola. Også for dem er det Tetra som gjelder. Nordisk Mobiltelefonteknologi vil sammen med Ericsson levere et system basert på CDMA 450.

– Vi bygger nett uansett om vi får statlig kontrakt. Vi åpner i september i år og skal være landsdekkende i 2006, er den klare meldingen fra den kanten.

Alle disse kjemper om selve nettutbyggingen. I tillegg kommer flere aktører som står klare til å levere alle nødvendige fasiliteter i kontrollrommet.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.