OLJE OG GASS

Venter på full konkurranse

VIL KONKURRERE: - Vi vil konkurrere med de store aktørene som E:ON, VNG etc. i det europeiske gassmarkedet, i likhet med at de har gått inn som operatører på norsk sokkel, sier Jan Rune Schøpp i StatoilHydro.
VIL KONKURRERE: - Vi vil konkurrere med de store aktørene som E:ON, VNG etc. i det europeiske gassmarkedet, i likhet med at de har gått inn som operatører på norsk sokkel, sier Jan Rune Schøpp i StatoilHydro. Bilde: Anders J. Steensen
Anders J. Steensen
25. sep. 2009 - 07:49

Nær 90 prosent av all naturgass StatoilHydro selger er langtidskontrakter bundet opp mot oljepris. Kjøper i Europa er de store energileverandørene på kontinentet.

Grossister

– De opptrer nærmest som grossister og selger videre til lokale distributører som igjen selger til sluttbruker. I en helt liberalisert marked vil vi få nødvendig tilgang gjennom rørsystemene slik at vi også kan bi en aktør i dette markedet. Vi har allerede begynt så smått å selge direkte til industrikunder, men nye muligheter og en større del av verdiskapingen kan vi først få når markedet er fullt liberalisert, sier Jan Rune Schøpp til tu.no.

100 millioner hus

StatoilHydro selger i dag gass på vegne av seg selv og for den norske stat ved at de er ansvarlige for salg av andelene til SDØE (Statens direkte økonomiske engasjement). – Totalt selger vi gass nok for 100 millioner husstander i Europa, sier Schøpp.

Mangler handelsplasser

Den gassen som ikke selges på langsiktige kontrakter til grossister selges i spotmarkedet, i alt vesentlig i Storbritannia. – Det har ikke blitt etablert skikkelige handelsplasser for gass på kontinentet enda. Kun spede forsøk i Belgia og Tyskland er etablert. Det må mer til for å kunne operere i et fritt marked, sier Schøpp

Viktig klimatiltak

Konserndirektør for Naturgass, Rune Bjørnson, mener at naturgassen hjelper Europa til å nå sine klimamål. – Vi ser at en større og større andel av energiproduksjonen gjøres med gasskraftverk. Totalt bidrar de leveransene Nore har til Europa at CO 2- utslippene på Kontinentet reduseres med mer enn 200 millioner tonn årlig, fordi gass erstatter mer forurensende kull. Sammenlignet med det totale norske utslippet av CO 2 alene på 44 millioner tonn, viser det at det er en betydelig utslippsreduksjon, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.