NATURVITENSKAP

Venter kjempeutbrudd på Sola

Solutblåsning: Massiv eksplosjon på sola som gir en enorm utblåsning som er mange ganger større enn jorda. Jorda montert inn for sammenlikningens skyld.
Solutblåsning: Massiv eksplosjon på sola som gir en enorm utblåsning som er mange ganger større enn jorda. Jorda montert inn for sammenlikningens skyld. Bilde: NASA/SOHO
Atle Abelsen
8. mars 2006 - 07:30

Solforskere har lenge visst at solaktivitetene følger en 11-årssyklus, mer eller mindre.

For et par tiår siden ble det almininelig kjent at utbruddene i de aktive åren – såkalte flares – kunne slå ut både satellitter i rommet og kraftbett på jorda.

Også kommunikasjonsnettene blir berørt, og astronauter i romfarkoster risikerer livet om de havner i en sky av hissige partikler fra Sola.

Også flytrafikken blir berørt, og rutefly blir dirigert til å fly lavere, og kanskje unngå å fly i det hele tatt om de får solstormen midt i fleisen.

Ekstra langvarig og sterk

Nå har solforskere knyttet til the National Center for Atmospheric Research i Boulder, Colorado, gjort en omfattende modellering av den syklusen vi er inne i nå – kalt Syklus 24 – blir ekstra langvarig.

Når Syklus 24 nærmer seg toppen, vil solflekkene – som er et tegn på aktivitet på overflaten – dekke rundt 2,5 prosent av den synlige overflaten.

Det er dårlig nytt for eiere av satelitter og flyselskap. Men det kan bli mye flott nordlys ut av det.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.