Venter kjempeutbrudd på Sola

Solutblåsning: Massiv eksplosjon på sola som gir en enorm utblåsning som er mange ganger større enn jorda. Jorda montert inn for sammenlikningens skyld.
Solutblåsning: Massiv eksplosjon på sola som gir en enorm utblåsning som er mange ganger større enn jorda. Jorda montert inn for sammenlikningens skyld. (Bilde: NASA/SOHO)

Solforskere har lenge visst at solaktivitetene følger en 11-årssyklus, mer eller mindre.

For et par tiår siden ble det almininelig kjent at utbruddene i de aktive åren – såkalte flares – kunne slå ut både satellitter i rommet og kraftbett på jorda.

Også kommunikasjonsnettene blir berørt, og astronauter i romfarkoster risikerer livet om de havner i en sky av hissige partikler fra Sola.

Også flytrafikken blir berørt, og rutefly blir dirigert til å fly lavere, og kanskje unngå å fly i det hele tatt om de får solstormen midt i fleisen.

Ekstra langvarig og sterk

Nå har solforskere knyttet til the National Center for Atmospheric Research i Boulder, Colorado, gjort en omfattende modellering av den syklusen vi er inne i nå – kalt Syklus 24 – blir ekstra langvarig.

Når Syklus 24 nærmer seg toppen, vil solflekkene – som er et tegn på aktivitet på overflaten – dekke rundt 2,5 prosent av den synlige overflaten.

Det er dårlig nytt for eiere av satelitter og flyselskap. Men det kan bli mye flott nordlys ut av det.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå