INDUSTRI

Venter flere korrupsjonsskandaler

Eivind Reiten, Hydro / StatoilHydro.
Eivind Reiten, Hydro / StatoilHydro.

Nylig ble det kjent at StatoilHydro må granske en mulig korrupsjonssak i Libya for noen år siden.

Flere tilfeller

– Den som graver, vil uten tvil finne flere korrupsjonsskandaler knyttet til norske selskaper i utlandet. De største selskapene er blitt mer vare på dette etter Statoil-korrupsjonen i Iran, men man vil nok finne korrupsjon i mindre selskaper. Det gjelder særlig oljeservicebransjen samt enkelte entreprenør- og eiendomsselskaper, sier Mekonnen Germiso, forskningsleder i Framtiden i våre hender (FIVH).

Selskaper som Telenor, Aker Kværner og Veidekke samt et knippe mindre norske selskaper opererer i dag i utlandet.

Germiso har inngående kjennskap til korrupsjonsfaren. På oppdrag fra FIVHs etikkvaktbikkje Norwatch kom han i 2005 med en rapport om Statoils virksomhet i Nigeria.

– Statoil, Hydro og andre selskaper er vant til å håndtere uavhengige konsulenter. Disse kan levere helt legitim rådgivning og hjelp med kontakter, men også korrupsjonstjenester. Hvis de er utstyrt med en solid mengde dollar for å skaffe selskapene adgang til oljeblokker og leterettigheter i utviklingsland, bør alle være på vakt. Tidligere ble de kalt agenter, men de kalles nå konsulenter etter at agenter ble et belastet ord, sier han.

Høyt beløp

Nettopp nå Hydro-eide Saga Petroleums utbetalinger til slike 'konsulenter' i Libya, totalt 37 millioner kroner, er det som nå kan vise seg å være korrupsjon.

– Jeg vil ikke forhåndsdømme Hydro, men beløpet er så stort at det får alle alarmklokker til å ringe. Tradisjonelle konsulenttjenester krever ikke så store utbetalinger. Mye tyder derfor på at dette kan være penger som 'konsulentene' har gitt videre. De kan ha fungert som mellommenn, sier han.

Han er ikke i tvil: Korrupsjonsfaren vil ikke forsvinne med det første.

– Denne problematikken vil være en konstant utfordring for StatoilHydro og andre norske selskaper i utlandet. De kommer til å treffe på makt- og myndighetspersoner som vil ha betaling for ulike tjenester. Jeg tror denne saken vil få de store selskapene til å passe seg for å gjøre slikt på nytt, men man vet jo aldri, sier Germiso.

Hydro granskes for korrupsjon

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.