KRAFT

Venter EU-penger til offshorevind

STRAM TIDSPLAN: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen innrømmer at det vil være utfordrende og rekke å overføre teknologiutviklingsresultater til et fullskala renseanlegg på Mongstad i 2014.
STRAM TIDSPLAN: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen innrømmer at det vil være utfordrende og rekke å overføre teknologiutviklingsresultater til et fullskala renseanlegg på Mongstad i 2014. Bilde: Jannicke Nilsen
Mona Strande
13. feb. 2009 - 08:21

I sitt fornybarhetsdirektiv har EU satt mål om at 20 prosent av energiproduksjonen skal være grønn i 2020. EU-land som sliter med å nå målene nasjonalt, kan "kjøpe seg fri" ved å betale for norsk vindkraft.

Grønne sertifikater

- Helt konkret kan det gjøres avtaler mellom norske vindkraftutbyggere og for eksempel Belgia. Det vil være et bilateralt system, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen til Dagens Næringsliv.

I dag presenterer han et forslag til ny lov om offshore fornybar energi, med arealutlysninger og tildeling av blokker akkurat som i oljeindustrien. I tillegg vil det trolig måtte legges til rette for en koordinert infrastruktur med offentlig deltagelse.

Stor industri

Statsstøtte til prosjektene vil trolig komme i form av et system med grønne sertifikater, noe Riis-Johansen ifølge Dagens Næringsliv mener EU vil akseptere.

- EU er veldig interessert. Å få til havvindturbiner er nødvendig dersom EU skal nå målet om 20 prosent fornybar energi i 2020, sier ministeren, som tror på en storstilt ny norsk energiindustri.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.