IT

Venstre: – Vi trenger et nytt kjernenett for bredbånd i Norge

Og det kan være aktuelt å pålegge Statnett å legge fiber i utenlandskablene.

LØFTER: Venstre vil ha kapasiteten på utenlandsfiber på den politiske dagorden for å gi bedre konkurransevilkår til grønne datasentra. Her fra utlegging av SK4 over Skagerak.
LØFTER: Venstre vil ha kapasiteten på utenlandsfiber på den politiske dagorden for å gi bedre konkurransevilkår til grønne datasentra. Her fra utlegging av SK4 over Skagerak. Bilde: Statnett
24. okt. 2013 - 15:07

Venstre planlegger et konkret politisk arbeid for mer kapasitet på fiber til utlandet og et andre kjernenett gjennom landet.

Bakgrunnen er nødskrik fra nyetablerte grønne datasenter som sliter med høye fiberpriser og dårlig kapasitet til utlandet.

– Hvis den nye regjeringen ikke selv tar initiativet, vil vi bruke Stortinget til å få i gang arbeidet, sier Terje Breivik.

Han er andre nestleder i Venstre og har plass i Finanskomiteen på Stortinget.

Kartlegging

Det betyr ikke at de folkevalgte skal ta spaden i egne hender, men at Breivik og co. prøver å samle støtte for en kartlegging av behovet.

– Og vi må få satt en prislapp på dette, sier Breivik til Teknisk Ukeblad.

Konkret handler det om å undersøke følgende:

  • Mulighetene for at Statnett plasserer fiber i sine utenlandskabler for kraft
  • Direkte fiberforbindelse over Atlanterhavet
  • Redundant fiberforbindelse til Storbritannia og koble seg på eksisterende linjer til USA derfra
  • Bygge et stamnett nummer to gjennom Norge i tillegg til det Telenor i praksis er enerådende på

YPPER: Terje Breivik og Venstre ypper til politisk offensiv om mer fiberkapasitet både i Norge og til utlandet. Espen Zachariassen

Sikrere Nødnett

Både Broadnet og Altibox-partnerne har offisielt et eget kjernenett, men de er avhengig av å leie kapasitet av Telenor og andre regionale operatører for å ha nasjonal dekning.

– Vi trenger et reelt alternativ. Det handler om samfunnssikkerhet og om konkurranse for å sette reelle priser, mener Breivik.

Han sikter blant annet til at Nødnettet bør ha alternative linjeleverandører.

Det samme gjelder Telenors konkurrenter Netcom og Tele 2 på mobilnettet.

Les også: Slik foregår et innbrudd i mobilen din

Kapre milliarder

Behovet ligger også i å sikre den nye datasenterindustrien bedre vilkår.

Ifølge en analyse fra Pike Research kommer omsetningen i denne næringen til å vokse med 28 prosent hvert år på verdensbasis.

Første forutsigbare topp kommer i 2016, med en anslått verdi på 45 milliarder US dollar.

– Da snakker vi om 270 milliarder kroner i et marked som Norge har alle forutsetninger for å kapre seg en andel av. Da må vi bidra til å bedre konkurransevilkårene, sier Breivik.

– Og det betyr blant annet å pålegge Statnett å påkoste fiber i sine utenlandskabler, som Fiberforeningen ønsker?

– Ja, det kan det gjøre. Men vi vil selvsagt lytte til eventuelle motargumenter fra foretaket og vurdere hvor hensiktsmessig en slik løsning vil være, svarer han.

Les også: – Regler for billigere bredbånd null verdt

Uviss regning

Venstre tør ikke antyde hva en slik satsing kommer til å koste.

– Her varierer kalkulasjonene mellom noen hundre millioner og åtte-ti milliarder kroner, avhengig av om det skal bygges nytt eller koble sammen eksisterende regionale nett.

Hvem er rustet til å være operatør av et konkurrerende kjernenett?

– Det kan være en eller flere av dagens store aktører. Og vi har kraftselskaper og kommuner som eier fiber som det bør være overkommelig å koble sammen til et sammenhengende nett, mener Breivik.

Hvem som skal ta regningen er usikkert.

– Det kan dreie seg om tilskudd, spleiselag eller for den del at staten blir kunde, for eksempel ved å kjøpe backup-tjenester for Nødnettet, sier Venstre-sjefen.

Hvor realistisk er dette?

– Både i regjeringsplattformen og i samarbeidsavtalen som KrF og Venstre har med Høyre og Frp er bredbånd definert som infrastruktur på linje med vei og bane. Derfor er jeg optimistisk, sier Terje Breivik.

Les også:

Snart kan du stenges ute fra mobilnettet i en krisesituasjon

– Forbrukerne har all grunn til å glede seg. De får mer og betaler mindre

Datamaskinen får elektronisk blod  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.