IT

Venstre sammenlignet med piratpartiet

Julie R. Andersen
3. juli 2009 - 15:02

Venstre får kritikk for sitt syn på opphavsrett og fildeling:

I TONOs årsrapport 2008 skriver tidligere styreleder Håkon Berge at Venstre har tatt standpunkt som "kvalifiserer dem til betegnelsen "Tyverikameratene"."

Fri fildeling

Komponist og Venstremann Glenn Erik Haugland skrev i en kronikk med tittelen "Piratpartiet Venstre" i Dagbladet 1. juli:

"Venstres standpunkt om å tillate fri fildeling er ideologisk sett et groteskt syn."

I sitt stortingsvalgprogram ( pdf) går Venstre inn for fri frideling og en oppdatering av både nasjonal og internasjonal lovgivning på feltet.

Venstre vil dessuten støtte bruken av fribrukslisenser, redusere opphavsrettens vernetid og gå i mot bruk av Digital Rights Management (DRM).

Savner politisk fokus

"Hvis det ikke rettes mer politisk fokus mot fildeling, står vi i fare for å få piratparti-tilstander i Norge også. Vi kan risikere at partier med snever politikk vinner påfallende mange velgere ved å rette seg mot de unges særinteresser," skriver Ulrik Tetzschner, praktikant i tenketanken Civita, i en kronikk trykket i Dagens Næringsliv 2. juli.

– Kan du se for deg at vi får et piratparti i Norge?

– Ja, det er det som skjer hvis vi ikke tar problemstillingen på alvor, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Berge er enig:

– Folk vil jo ha alt gratis, men man må da kunne forvente en viss grad av anstendighet blant norske politikere. Stortinget skal vedta lover, ikke sette dem til side, sier Berge til Teknisk Ukeblad.

Uenig med det svenske piratpartiet

Grande avviser at Venstre kan bli Det Norske Piratparti:

– Piratpartiet i Sverige mener at ethvert åndsverk er felleseie. Det mener ikke vi, sier Grande.

Hun er ikke enig i kritikken fra Berge og Haugland:

– Jeg tror de har mistolket hva som er vår politikk på området. Vi kjemper mot politiske motstandere som står for et lovverk i dag som ingen er villige til å håndheve. I stedet for å utvikle ny og moderne lovgivning, tar man til orde mot de som foreslår oppdatering av loven. Det er frustrerende, sier Grande.

Ikke-kommersiell fildeling

Hun forklarer at Venstre vil lage systemer for fildelingen som skjer på ikke-kommersiell basis.

– Vi vil at man skal gå etter aktører som tjener penger på å fildele andres åndsverk. Den typen fildeling der folk bare sprer filer uten selv å tjene penger, er det imidlertid umulig å håndheve, sier Grande.Politisk støtte

Berge er ikke imponert over løsninger der fildeling er lov og musikerne kompenseres med offentlig støtte. Han vil at musikere skal tjene penger, ikke bare motta penger:

– Norske politikeres forslag til løsninger vil gjøre artister til klienter som mottar politisk støtte, sier Berge.

Det er ikke det Venstre ønsker, ifølge Grande:

– Vi ser ikke for oss et sosialdemokratisk støttesystem, men et system der man kan se hvilke artister som blir lastet ned mest og kompensere dem deretter, sier Grande.Liberalisme?

"Hysterisk liberalisme", skriver Haugland om Venstres forslag om fri fildeling.

Tetzschner påpeker at det er vanskelig å bruke tradisjonelle politiske skillelinjer for å snakke om opphavsrett. At man kaller seg politisk liberal, betyr ikke at man har tatt standpunkt i debatten:

"I liberalismen står full eiendomsrett som en fundamental rettighet. Enkelte liberale går derfor langt i sitt forsvar av opphavsretten, da de mener at den ligger i forlengelsen av den tradisjonelle eiendomsretten (...) Samtidig kan et omfattende regelverk stride mot en liberal frihetsoppfatning," skriver Tetzschner.

– Premiert om man ikke bryr seg

Tetzschner bruker forskjellene mellom Høyres og Venstres politikk på området som eksempel.

Høyre vil sikre opphavsretten til åndsverk. De skriver i sitt stortingsvalgprogram ( pdf): "Allmennhetens interesse i å utnytte verk uten kompensasjon må ikke trekkes så langt at det fører til stagnasjon i utviklingen av nye verk og ny kunst." I en artikkel om Høyres syn på fildeling, skriver stortingsrepresentant Olemic Thommessen om opphavsrett som en forlengelse av eiendomsretten.

– Venstre er jo tuftet på eiendomsrett. Det er lav kompetanse på fildeling i det politiske miljøet i Norge, for å si det mildt. Som politiker blir man mest premiert hvis man ikke bryr seg, sier Grande.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.