ENERGI

Vellykket indisk solvanninganlegg

Den indiske regjeringen har startet et program for å installere tusenvis av irrigasjonspumper drevet av solceller på den indiske landsbygda. Nederlandske DT&DG og universitetet i Twente bidro i et pilotprosjekt der mer enn 500 anlegg i flere landsbyer i det sørlige India ble installert.

Anleggene er i dag i full drift, og det indske departementet for fornybar energi (IREDA) håper at de skal ha installert mer enn 10.000 anlegg innen utgangen av 2002.

Solcelleanleggene er av konvensjonell type, og er dimensjonert etter pumpenes størrelse, i området 600–900 watt.

– Disse solcelleanleggene kan redusere risikoen for tap ved tørke eller skadedyrangrep med inntil femti prosent, sier dr. V. Bakthavatsalam ved IREDA til Teknisk Ukeblad Interaktiv. Han legger til at det ikke er på langt nær alle de indiske irrigasjonsanleggene som kan forsynes med solceller.

– Mange av bøndene har allerede så høyt vanntrykk at de ikke trenger elektrisk drevne pumper. En del av landbruket baserer seg også på sesongmessige oversvømmelser, sier han.

– Men en del av anleggene har problemer med for høyt friksjonstap i distribusjonsrørene. Her gjør pumpene god nytte. Der vanntrykket ikke er høyt nok, pumper bøndene vannet opp i vanntanker og bassenger før det distribueres utover jordene.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.