BYGG

- Velger sykemelding foran permittering

VIL FORSKE: Seniorforsker Knut Røed mener det er all grunn til å se nærmere på om byggenæringen bruker sykmelding som subsitutt for permitteringer.
VIL FORSKE: Seniorforsker Knut Røed mener det er all grunn til å se nærmere på om byggenæringen bruker sykmelding som subsitutt for permitteringer. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
18. jan. 2010 - 10:18

– Ja, jeg mener det er grunn til å anta det. Det er vanskelig å forstå mønsteret på annen måte, sier Knut Røed, professor og seniorforsker ved Frisch-senteret ved Universitetet i Oslo. Røed sitter også i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som 1. februar skal levere forslag til tiltak mot sykefravær.

Fordelaktig

Fra tredje kvartal i 2008 til tredje kvartal i 2009 økte sykefraværet i bygge- og anleggssektoren med 18,4 prosent. Totalt var sykefraværet 8,1 prosent i tredje kvartal mens det var 7,7 prosent for alle næringer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå(SSB). Sykefraværet øker i alle næringer.

– Sammenhengen mellom økninger i permitteringer og oppsigelser er såpass bastante at det må være noe her, selv om vi ikke har empirisk tungt belegg for å hevde det. I og med at de økonomiske betingelsene er så fordelaktige ved sykdom kontra permittering er det ingen bombe, sier Røed.

Alvorlig

Professor og samfunnsmedisiner Per Fugelli peker på at utviklingen er uvanlig. Erfaringer fra Norge i tidligere nedgangstider og nå også i utlandet viser at folk går på jobb selv om de er syke i nedgangstider.

– Hvis arbeidsgivere bruker sykmelding som en måte å kvitte seg med lønnsutbetalinger på, er det meget alvorlig og det bør ingen gjøre. Det vil svekke tilliten til hele systemet, sier Fugelli og viser til tidligere situasjoner som konfliktene for flygelederne og politiet.

Verst innen bygg

Fugelli mener en del av forklaringen til den sterke økningen i sykefravær kan ligge i svineinfluensaen og at Helsedirektoratet oppfordret folk til å holde seg hjemme. Men han får ikke ubetinget støtte av Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening(BNL).

– Økningen er sterkere i byggenæringen enn for andre og det er ingen grunn til å tro at vi er mer utsatt for svineinfluensa enn andre. Dette støttes også av at korttidsfraværet er ganske stabilt, sier Lyng.

– Men vi må huske på at mange hos oss har arbeidsoppgaver som vanskelig lar seg kombinere selv med lett sykdom. Det er mye tungt kroppsarbeid, legger han til.

Vil forske

Frisch-senteret vil se mer på disse sammenhengene.

– Ja, dette vil vi se nærmere på. Men det er noen metodiske vanskeligheter her. En metode er å se på sammenhenger mellom endringer i permitteringsregler og sykmeldinger, sier Røed.

– Jeg er enig med Røed i at dette fortjener oppmerksomhet. Jeg har vanskelig for å tro at arbeidsgivere bruker dette bevisst, men at det litt diffust kan utvikle seg i en slik retning skal vi ikke se bort fra. I den grad dette skjer kan det torpedere hele sykelønnsordningen, sier Fugelli.

Også Ketil Lyng støtter Røed.

– Ja, veldig. Vi trenger definitivt mer forskning og samtidig en mer kritisk sykemeldingspraksis fra legene og en mer aktiv kontroll fra NAV.

Avviser ikke misbruk

– Frykter du at misbruk ligger bak den sterke økningen?

– Det blir galt å avvise muligheten for at noen blir sykemeldt i stedet for permittert. Forskjellene i ytelser er så store at dette nok også forekommer, men jeg har vanskelig for å tro at dette er satt i system fra arbeidsgivere. Det er jo ikke arbeidsgiverne som skriver sykemeldinger, sier Lyng.

– Et forhold som kanskje kan ha betydning, er at det i tradisjonell industrivirksomhet er en kontinuerlig prosess mot tekniske nyvinninger som øker produksjonen og reduserer bemanningen permanent og at de ansatte her kanskje har større ønske om å fremstå som attraktive gjennom lavt fravær. Den utførende del av BA-sektoren er bemanningsintensiv og alle vet at så fort tidene snur så kommer også jobbene tilbake, sier Lyng.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.