Verken Marius Belbo (2. klasse maskin) eller Marianne Bay (1. klasse energi og miljø) ved ingeniørutdanningen på Høgskolen i Oslo, lot seg skremme av oppslag i mediene om økende arbeidsledighet for ingeniører og andre med teknisk utdanning da de valgte utdanning.
De har begge et pragmatisk forhold til markedssvingninger og mener det er best å studere det man har interesse for og er best på.
- Jeg ser på ingeniørstudiet som et godt utgangspunkt med mange muligheter videre. Er det vanskelig å få jobb når jeg blir ferdig, vil jeg studere videre på NTNU eller i utlandet, sier Marianne.
Marius er enig:- Jeg bestemte meg tidlig for å ta en realfagsutdanning. Får jeg ikke jobb, går jeg videre til mastergraden. En av grunnene til at jeg valgte ingeniørstudiet var erfaringer fra kamerater som begynte i Trondheim og som skrøt uhemmet av både studiet og studentmiljøet der.
Tilfeldig valg
Begge valgte ingeniørutdanning ved Høgskolen i Oslo litt tilfeldig.
- Jeg var innom både bioteknologi og bygg før jeg havnet på maskin. Jeg er fornøyd med studiet, men håper det blir mer spesifikt rettet i 3. klasse. Jeg ønsker å spesialisere meg innen mekatronikk og synes studiet så langt har vært litt for teoretisk, sier Marius.
Marianne er veldig fornøyd med starten på studiet i energi og miljø. Av 37 studenter i klassen er ca. en tredjedel jenter, og det er ifølge Marianne en stor fordel og veldig hyggelig både for jentene og guttene.
- Jeg ville bli ingeniør eller arkitekt, og surfet rundt på nettet da jeg oppdaget denne nye studieretningen som skulle starte i fjor høst. Studiet ble presentert med mye prosjektarbeid, noe som passer meg godt og som var avgjørende for at jeg til slutt havnet på denne linjen. I tillegg går kjæresten min i en klasse over på samme skole, forteller Marianne.
Marianne hadde ingen påvirkning av foreldre eller rådgivere fra videregående skole når det gjaldt valg av utdanning, men besøkte utdanningsmesser flere år på rad.
- Mine foreldre ble ganske sjokkerte da jeg valgte ingeniørstudiet, men de ser annerledes på det i dag.