INDUSTRI

Velger amerikanske jagerfly

NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid.
NORSK?: Muligheten for at Norge kjøper amerikanske kampfly om ti år øker i og med at Lockheed Martin nå viser sterkere interesse for norsk-amerikansk industrisamarbeid. Bilde: LOCKHEED MARTIN
Tore Stensvold
20. nov. 2008 - 16:13

Regjeringen går inn for at dagens F-16 erstattes med amerikanske F-35-jagerfly.

JSF er den eneste av de to kampflykandidatene som tilfredsstiller de krav til operativ evne som regjeringen har satt til Norges framtidige kampfly, skriver regjeringen i en pressemelding.

Prisforskjell

Til stor overraskelse for alle som har fulgt kampflysaken, er Gripen dyrest.

Regjeringen opplyser at anskaffelseskostnadene for JSF er seks milliarder lavere enn for Gripen NG.

Faglig valg

Valget av JSF bygger på entydige faglige konklusjoner. I tillegg har ekstern kvalitetssikrer sluttet seg til de faglige anbefalingene og konkludert med at prosessen er gjennomført på en faglig og etisk forsvarlig måte, heter det i regjeringens beslutning.

– Kampfly er helt avgjørende for vår evne til å forsvare landet vårt og derfor er anskaffelsen av nye kampfly et viktig element i regjeringens Langtidsplan for Forsvaret, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kuppet

Svært få visste på forhånd at kampflyvalget skulle avgjøres i dag.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe ble orientert på et ekstraordinært gruppemøte torsdag. Møtet kom i stand på kort varsel og ingen visste i forkant hva temaet ville bli, ifølge Dagsavisen.

Jens Stoltenberg ankom Stortinget, og møtet i stortingsgruppen startet klokken 16.00. Allerede et kvartet senere var beslutningen klar.

JSFs talsmann, stortingspolitikere og andre kilder som har ventet spent på avjørelsen ble tatt på senga.

Jobbet for Gripen

NHOs forsvarsorganisasjon FSI, LO og teknologorganisasjonen NITO anbefalte tidligere i høst Norge å kjøpe det svenske kampflyet JAS Gripen.

En rapport pekte på at å velge det svenske kampflyet gir tre ganger så store industrikontrakter som amerikanske JSF. Så langt er det definert prosjekter for mer enn 30 milliarder kroner. Tre ganger så mye som med Lockheed Martin.

Det hjalp lite.

Tilfredsstiller flest krav

Ifølge forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen utpeker JSF seg som et soleklart valg.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– JSF oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. JSF vurderes til å være bedre enn Gripen NG innenfor alle kampflyets hovedoppgaver – informasjonsinnhenting og overvåking, samt bekjempe mål i luften, på bakken og havoverflaten, sier Strøm-Erichsen.

JSF-valget: – Grunn til bekymring

Sikrer industrien

- En investering av denne størrelse gir gode muligheter for norsk industri. Regjeringen tok tidlig initiativ for å sikre mulighetene for norsk industri uansett hvilke av kandidatene som ble valgt og det ser vi resultater av i dag, sier forsvarsministeren.

Regjeringen legger til grunn at begge fly har vært mulige kandidater ut fra vår sikkerhetspolitiske orientering og behov. Nordisk sikkerhetspolitisk samarbeid utvikles uavhengig av anskaffelsen av nytt norsk kampfly, framholder regjeringen.

Nordisk samarbeid

Ifølge statsministeren ligger Norges vilje og evne til å delta aktivt i oppbyggingen av det nordiske sikkerhetspolitiske samarbeidet fast. Det gjelder også det bilaterale norsk-svenske sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet som videreføres på grunnlag av de to forsvarssjefenes fagmilitære innspill.

– Vi har gjennomført en åpen og grundig prosess og tilbyderne har gitt utrykk for at de har oppfattet dette som en reell og rettferdig konkurranse. Jeg vil gi honnør til måten både de amerikanske og svenske myndighetene, og leverandørene Lockheed Martin og SAAB, har opptrådt på i denne krevende prosessen, sier Strøm-Erichsen.

Kampflykjøpet skal legges fram for Stortinget før valget er endelig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.