ARKIVNYHETER

Velg riktig drill og bor

BOR:Det er et utall stein- og betongbor å velge mellom, men de må ha en tange som passer til maskinen. Og prisen er en god indikator på levetid, men også inndrift.
BOR:Det er et utall stein- og betongbor å velge mellom, men de må ha en tange som passer til maskinen. Og prisen er en god indikator på levetid, men også inndrift. Bilde: Håkon Jacobsen

For å guide oss til riktig valg av drill, fikk vi hjelp av Børre Larsen, verktøyekspert hos Bosch.

Når man skal bore hull i mur, betong eller stein er det ikke nok med rotasjon alene. Slike stoffer må knuses og ikke skjæres.

Boret fungerer som en meisel som hamrer inn i materialet og knuser det. Rotasjonen trengs for å vri meiselen og til å skru det oppknuste bormelet ut av hullet med spiralsporet.

Slag

På mange bormaskiner er det en bryter med bilde av et bor på den ene siden og en hammer på den andre.

Med bryteren i borstilling kan man bore i tre og metall. Når den settes i hammerposisjon kobles det inn et slagverk.

På fagspråket kalles dette en rasterslagfunksjon som innebærer at to tannete skiver sklir mot hverandre. Det gir en serie høyfrekvente slag i tillegg til rotasjonen. Typisk er 20 000 til over 40 000 slag i minuttet.

En slagbormaskin er ikke selvmatende. Det er du som må trykke den inn i materialet, og trykker du for lite går det ut over effekten.

Det fungerer vel og bra til mange jobber, men ikke når det virkelig røyner på i hard betong og stein. Da trengs det en kraftigere mekanisme.

RASTERSLAGVERK: To tannete skiver glir mot hverandre.
RASTERSLAGVERK: Slagfunksjonen på en vanlig bormaskin er i prinsippet vare to tannede skiver som glir mot hverandre. Bosch

Hammer

– En borhammer er en helt annen konstruksjon. Dette er en mekanisme som er bygget for å komme seg inn i hard stein, sier Børre Larsen.

– Harde steinmaterialer tåler kraftigere støt før mineralkornene knuses og det er nettopp det en borhammer kan tilby. Den har mer støtenergi i hvert av slagene, men frekvensen er mye lavere. Typisk 10 til 20 prosent av frekvensen i en slagbormaskin.

Hammerverk

Elektriske borhammere bruker en mekanisme som kalles et elektropneumatisk hammerverk.

Når motoren roterer driver to eksentermekanismer en sylinder frem og tilbake. Inne i sylinderen sitter det et stempel som slår direkte på selve boret. Mellom sylinderen og stemplet er det en luftpute som driver stemplet fremover sammen med sylinderen og beskytter delene mot slitasje.

- En borhammer skal ikke mates hardt. Da komprimerer man luftputen for mye og det ødelegger effekten. Derfor er den også mye lettere å bore med i harde materialer enn en slagbormaskin. Den mater seg i praksis selv, sier Larsen.

HAMMERVERK: Slik ser drillen ut på innsiden.
HAMMERSLAGVERK: I et hammerslagverk er det et stempel som hamrer på bortangen og som drives av en luftpute i en bevegelig sylinder. Bosch

SE TESTRESULTATENE: Velg riktig drill til ditt bruk

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.