KRAFT

- Velfungerende strømnett nødvendig

Stein Lier-Hansen, Norsk Industri
Stein Lier-Hansen, Norsk Industri Bilde: Trond Gram
Trond Gram
22. mars 2010 - 16:22

Dårlig overføringsnett og svensk atomkraftvedlikehold har gitt skyhøye strømpriser i vinter, særlig i Midt-Norge og Nord-Norge. Nå krever Energi Norge, Norsk Industri, NHO Trøndelag og NHO Møre og Romsdal utbygging både på produksjons- og nettsiden for å gjenopprette balansen i landsdelen.

– Forsyningssituasjonen for strøm i Midt-Norge har vært anstrengt i flere år. Vi stiller spørsmål ved et politisk beslutningssystem som bruker så lang tid fra en situasjon oppstår til løsninger er på plass, skriver de fire NHO-organisasjonene i et brev til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Det er særlig utbyggingen av kraftlinjene mellom Ørskog-Fardal i Møre og Romsdal og Sima-Samnanger i Hordaland det refereres til.

– Haster med utbedring

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, Steinar Bysveen i Energi Norge, Merethe Storødegård, regiondirektør NHO Trøndelag og Toril Ytreberg, regiondirektør NHO Møre og Romsdal, som har signert brevet, retter en sterk henstilling til regjeringen om å vise handlekraft.

De viser til at det haster med å utbedre to kritiske flaskehalser i strømnettet, og å sikre energiforsyning til to landsdeler med tett befolkning og mye næringsliv og hvor industrien står sterkt.

– Å bygge ut et velfungerende strømnett er helt nødvendig skal vi løse situasjonen med en vedvarende ubalanse mellom tilbud og etterspørsel av energi i Midt-Norge. Og det ansvaret hviler tungt på myndighetene, sier Stein Lier-Hansen i en artikkel på Norsk Industris nettsted.

Undrende til grunnen

Han stiller seg noe undrende til hva som kan være den reelle grunnen til at det skal ta så lang tid å fatte en beslutning som ikke er til å komme utenom.

Ifølge Lier-Hansen har ikke regjeringen så mange andre handlingsalternativer; å utsette en nødvendig beslutning fører til mer tap av tid, å gå inn for å grave kraftlinjene ned i bakken vil også ta lang tid, koste mer og også etterlate sår i naturen.

I helgen var statsminister Jens Stoltenberg på besøk i Nord-Trøndelag. Der lovet han at regjeringen vil bedre kraftsituasjonen i Midt-Norge.

– Vi har gjort mye, men vil iverksette flere tiltak. De viktigste tiltakene er nye kraftlinjer inn til Midt-Norge, ny kraft og energieffektivisering, sa han ifølge en artikkel på regjeringen.no.

Oppgradering og utbygging

Der ble det blant annet vist til at i løpet av noen dager vil kapasiteten til å føre fram kraft til Midt-Norge øke med 25 prosent. En ny linje skal oppgraderes, etter planen i perioden 23. – 27. mars.

Linjen mellom Klæbu- Nea-Järpströmmen øker overføringskapasiteten mellom Midt-Norge og Sverige og ble satt i drift høsten 2009. Dette vil øke overføringskapasiteten inn til Midt-Norge fra 1600 MW til 2000 MW.

Statnett vil bygge nye og oppgradere eksisterende kraftlinjer for rundt tre milliarder kroner.

Stoltenberg understreker også at regjeringen vil ha mer vannkraft og vindkraft i Midt Norge, sikre raskest mulig saksbehandling og prioritere saker i regioner med stort kraftunderskudd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.