ENERGI

Vel blåst i nord

Havøygavlen: Debatten om vindturbiner er pynter opp eller skjemmer miljøet kommer sikkert til å rase i mange år, men befolkningen i Havøysund kjemper ikke mot vindmøllene.

Ordfører i Måsøy kommune, Ingalill Olsen, regner med at parken, og et planlagt utsiktssenter, vil bidra til å trekke turister til kommunen.

Vilt og vakkert var det da olje- og energiminister Einar Steensnæs i begynnelsen av måneden trykket på startknappen og erklærte parken for åpen. Solen skinte og snøfillene føk, alt til akkompagnement fra Berlevåg Mannsangforening.

Arktisk

Vindkraftparken på Havøygavlen eies og drives av selskapet Arctic Vind. Det eies av nederlandske Nuon med 53,5 prosent, Norsk Hydro med 41,5 prosent og Norsk Miljøkraft med 5 prosent.

Totalt er det investert 310 millioner kroner, 65 av disse er tilskudd fra NVE.

De 16 vindturbinene har til sammen en produksjonskapasitet på 40 MW som vil gi en årlig produksjon på 120 GWh. Turbinene vil produsere kraft i vindhastigheter mellom 2,5 og 25 meter pr. sekund.

Den gjennomsnittlige vindhastigheten på stedet er 9 meter pr. sekund, langt mer enn andre europeiske vindkraftverk er begunstiget med. Tårnene er 80 meter høye og turbinene har en diameter på 80 meter.

Ambisjoner

Hydro har store ambisjoner om å bli en betydelig leverandør av miljøvennlig og fornybar energi. I tillegg til eierandelen i vindparken på Havøygavlen jobber de med et vesentlig større prosjekt på Harbakksfjellet i Nord-Trøndelag.

Her planlegges 33 turbiner med en samlet produksjonskapasitet på 90MW.

Direktør Hilde Myrberg i Hydro Energi peker på behovet for gode rammebetingelser for å vindkraft i Norge.

- Vi burde ha betingelser på linje med Danmark og Tyskland som har bygget ut vindkraft i stor skala på tross av vesentlig dårligere vindressurser enn vi har, sier hun.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.