ARBEIDSLIV

Veksthus for nye bedrifter

1. feb. 2001 - 12:33

Femten gründerbedrifter er på plass i 1000 m2 nyoppusset kontorareal i fjerde og femte etasje i Perleporten ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). I Innovasjonssenter Gløshaugen finner knoppskytingsbedrifter rimelige lokaler, felles kontorfasiliteter, møterom, støtteapparat og inspirasjon i den vanskelige etableringsfasen.

Studentbedriften Polardesign ANS var først ut, og flyttet inn i Perleporten allerede i fjor sommer, etter å ha vokst ut av studenthybelen. Gründerne, datastudent Henrik Tveit (22) og kybernetikkstudent Stian Davidsen (22), stiftet IKT-bedriften allerede som førsteklassinger i 1999, og kan i dag notere pluss i regnskapet.

Tveit roser etableringen av innovasjonssenteret. – Herfra har vi kort vei til forelesninger og fagmiljø, noe som gjør det lettere å kombinere utdanning og bedriftsutvikling. Samtidig er det fruktbart å utveksle erfaringer med andre i tilsvarende situasjon, sier den daglige lederen i Polardesign. Han oppfordrer NTNU til å la gründervirksomhet telle som relevant praksis i sivilingeniørutdanningen.

Fra forskning til kommers

Målet med å etablere innovasjonssenteret midt i teknologimiljøet på Gløshaugen, er å stimulere til kunnskapsbasert nyskaping med utgangspunkt i utdannings- og forskningsmiljøene i Trondheim. Bak initiativet står NTNU, Sintef og Selskapet for industrivekstanlegg (Siva). Representanter fra regionens næringsliv, næringsråd, kommune, fylkeskommune og øvrig virkemiddelapparat var fulle av lovord foran de nesten 200 fremmøtte på åpningsdagen. – Vår rolle er å utvikle studentenes kompetanse, og inspirere dem til nyskaping basert på den kunnskapen de tilegner seg gjennom studiet, sa NTNU-rektor Emil Spjøtvoll i sitt innlegg.

Nettverk

Prosjektleder Bjørn Inge Haugan forteller om god pågang fra potensielle leietakere: – Dette lover bra. Vi ser allerede nettverksbygging og synergieffekter på tvers av bedriftene.

Et prosjektstyre med representanter fra NTNU, Sintef og Siva avgjør hvem som får plass i Innovasjonssenter Gløshaugen. Blant kriteriene er gode forretningsideer, tilknytning til fagmiljøene og faglig bredde. Bedriftene kan holde hus i senteret i maksimalt to år. Videre har studentorganisasjoner som Start NTNU kontor her, samt fagmiljø innen innovasjon og entreprenørskap.

Fra IKT til turbiner

Flere av gründerbedriftene i Innovasjonssenteret er etablert av studenter som er i ferd med å avslutte studiene. Brorparten av forretningsideene ligger innenfor informasjonsteknologi.

Small Turbine Partners AS skiller seg ut i så måte. Selskapet spesialiserer seg på utvikling, prosjektering og levering av mindre vannkraftverk. Daglig leder Åshild Rian (23) leverte diplomen ved Fakultet for maskinteknikk sist mandag, og kan nå konsentrere seg om oppgaven med å få på plass et demonstrasjonskraftverk. – Det er positivt å samle så mange unge gründere. Selv om vår forretningsidé skiller seg fra IT-konseptene her, skal du ikke se bort fra at vi kan finne løsninger på ting i fellesskap, sier Skaun-jenta.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.